Az irodától távol, jól lehet otthon is dolgozni

Amennyiben otthon dolgozunk távmunkásként, és nem az irodában, ránk is vonatkozhat néhány fontos szabály. Melyeket érdemes betartani. Mik ezek a szabályok? A távmunka nem azt jelenti, hogy bármit csinálhatunk. Igenis van munkánk, hiszen a távmunkás is komoly munkaerőt jelent a cégnek. Melyet a munka törvénykönyve által szabályozva van.

[wp_ad_camp_1]

Nagyon fontos a munkavállalónak összeköttetésben lennie a cégével a számítógépe segítségével. Mivel ezen keresztül kommunikál a dolgozó és a munkáltató egymással, sőt a feladatokat is ezen keresztül juttatják el egymáshoz. Legyen szélessávú és megbízható az internetkapcsolat, valamint rendelkezzen a munkás egy elektronikus levelezési címmel, hiszen a legtöbb forgalom ezen a csatornán keresztül fog majd zajlani.

Kötetlen a munkaidő, bár lehetnek ettől eltérő változások. Amennyiben sűrgős a munka, persze azt minél hamarabb el kell végezni. Sőt, éjszaka is lehet dolgozni, hiszen ha akkor ér rá a távmunkás, az se okoz gondot a munkáltatónak. Néhány cégnél előre egyeztetni kell, hogy mikor dolgozik a munkavállaló, mely időszakokban érhető el.

Távmunka otthon

Távmunka otthon

Szabály az is, hogy elvileg a munkáltatónak kell biztosítania a munkához szükséges eszközöket. Gondoskodnia kell a cégnek a járulékfizetésről is, valamint a munkavédelmi előírásokról szintén. A munkáltatónak szükséges minden olyan információt megadnia a távmunkásnak, melyet a többi dolgozóval is közöl. Valamint a munkáról minden fontos információt át kell adnia, hogy minél hatékonyabb legyen a munkavégzés.

Amennyiben távmunkára jelentkezünk, csak olyan ajánlatokra jelentkezzünk, melyeknél nem kell semmilyen regisztrációs dijat fizetni, sem semmilyen csomagdíjat. Hiszen ezek átverések, bármennyire is kecsegtető a hirdetés szövege. Valamint ne hívjunk fel emeltdíjas telefonszámokat sem. Az adatainkat se adjuk ki, ha még nem biztos az állás, vagy valami gyanús.