Az internet hatása a gyerekekre

Az internet megjelenésével kinyílt a világ a gyerekek számára is. Szinte korlátlanul hozzá lehet férni bármihez, amit tudni szeretnénk. Az informatika napiszinten jelen van az életünkben, a digitális oktatás elterjedése miatt a gyerekek már nemcsak játék miatt ülnek a számítógép, laptop, tablet elé.

[wp_ad_camp_1]

Ma már természetes, hogy egy nyolc-kilenc éves gyereknek mobiltelefonja van, gyakran internet használattal együtt. Az internet nagyon hasznos dolog, utána lehet olvasni az iskolai feladatokkal kapcsolatos tényeknek, megismerhetnek ezernyi érdekes ötletet, a korának megfelelő hasznos információkhoz juthat. Az internetnek vannak azonban veszélyei is. A csetelés, ami a házifeladatok megbeszélésével kezdődött, könnyen folytatódhat később unalomból, akár éjszakába nyúlóan. Olyanok is megtalálhatják gyermekünket, akik különböző információkat, fényképeket akarnak kicsikarni a fiataloktól akár álprofil mögé bújva. veszélyes lehet az is, ha nem a korosztályuknak megfelelő oldalak tartalmában merülnek el.

Internet

Internet

A közösségi oldalak egyre fiatalabb korban szippantják be a gyerekeket, tukmálják rájuk tartalmukat. A szex és a pornó is szabadon hozzáférhető a neten kisgyerekek számára is, akik nincsenek még tisztában a szó mögött rejlő tatalommal. Megnéz egy ilyen oldalt, kialakul benne egy hamis kép a szerelemről, aztán az őt ért trauma viselkedészavar formájában jelentkezik. Szűrőprogramok telepítésével tudjuk kontrollálni gyermekünk internethasználatát. Az online tanulásnál és a közösségi oldalak használatánál nagyon fontos a szülő és a gyerek kapcsolata. Legyen meg a gyermekben a közös számítógéphasználat élménye is, töltünk vele naponta időt tanulva, szórakozva a gép előtt. A személyiségfejlődésre is hatással van az internet, pszichológusok szerint minden családnak jót tenne, ha egy évben két hetet olyan helyen tölthetnének nyaraláskor, ahol nincs térerő.