Az igazi állás külföldön

Minden szempontból előnyösebb, amennyiben külföldi állást keresünk, ha az legális, bejelentett állás lesz. Ha külföldön állást keresünk, feltétlen alaposan tájékozódjunk a célország helyi törvényeiről, munkajogi szabályozásairól.

[wp_ad_camp_1]

Egyes országokban például csak azokat a munkavállalókat lehet legálisan foglalkoztatni, akik jól beszélik az ország nyelvét. A helyi jogszabályokról elsősorban a célország magyar nagykövetségén, illetve a célország magyarországi (budapesti) képviseletén tájékozódhatunk. Legtöbb esetben már az érintett követségek Internetes honlapjáról is megkaphatjuk a szükséges információkat, illetve tájékoztatást a teendőkről, hiszen mindannyiónk érdeke a legálist külföldi foglalkoztatás.

Mindent egybevetve azért fontos, hogy a kiválasztott külföldi munka állás legyen, mert így sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat külföli munkavállalásunk során, hosszú távon sokkal többet profitálhatunk belőle.

Ha az álláskeresés során arra a következtetésre jutunk, hogy számunka egy külföldi munka lenne a legjobb lehetőség, számos dolgot kell figyelembe venni az utazás megkezdése előtt.

Állás

Állás

Legelőször – bár külföldön keresettek a magyar szakemberek, nem biztos, hogy azonnal a szakmánkban sikerül egy külföldi munkaajánlatot találni. Lehet, hogy egészen más területen kapunk munkát, mint eredetileg szerettük volna.

Mi a célunk a külföldi munka keresésekor? Ha elsősorban a nyelvtudás tökéletesítése, akkor lehetőleg olyan környezetben keressünk munkát, ahol nem nagyon tudunk majd magyarul beszélni. Ha például egy magyarországi családhoz kerülnénk bébiszitternek, akkor a munkaadó család nagy valószínűséggel szívesen beszél majd velünk magyarul, hogy saját nyelvtudását felfrissítse. Arról nem is beszélve, hogy ha mi is tudjuk, hogy megértenek minket magyarul, akkor kevésbé leszünk motiváltak a külföldi nyelv használatában.

Ha a külföldi álláskeresés során a jobb anyagi helyzet megteremtése a cél, akkor igyekezzünk szerény körülményeket teremteni magunknak külföldi tartózkodásunk idejére. Igaz, hogy a külföldi keresetek jóval kedvezőbbek a hazaiaknál, de a megélhetés, elsősorban a lakásbérlet jövedelmünk jelentős részét felemészti majd. Igyekezzünk többedmagunkkal bérelni lakást, így a költségek megoszlanak, vagy – elsősorban fizikai munkák esetében – olyan céget keresni, ahol a munkások elszállásolását megoldják. A lakás kiválasztásakor a munkahelytől való távolságra is ügyelni kell, mert ez időben és anyagiakban is veszteséget jelenthet. Kinti életünk során igyekezzünk az élelmezési költségeinket is minimalizálni, külföldön is a különböző hipermarketekben – a hazaikhoz hasonlóan olcsó élelmiszereket vásárolhatunk. Ha célunk egy magyarországi lakás megvásárlásához szükséges kezdőtőke megteremtése, akkor kinti életvitelünket minden szempontból rendeljük alá céljainknak.

Forrás: Jooble