Az éttermi etikettről

A hétköznapi életben gyakran járunk étterembe vendéglőbe akár családdal, baráti társasággal, vagy üzleti vacsorán veszünk részt. nem árt ilyenkor tisztában lenni az alapvető éttermi etikett szabályaival, ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni.

[wp_ad_camp_1]

Az etikett szabályai szerint a férfi előre engedi az ajtónál a hölgyet, a vendéglátóhelyek esetén ez nem így van. Étterembe a férfi lép be először, belépés után azonban illik a hölgyet előre engedni, a ruhatárnál vagy az asztalhoz érve lesegíteni a kabátját, ez üzleti partnerek között is érvényes. Ha társasággal megyünk, akkor az egyik férfi elől, a többiek a hölgyek mögött lépnek be az étterembe. Az asztalnál a hölgy foglal elsőként helyet, neki a férfi húzza ki a széket, és a nő a továbbiakban ülve is maradhat, viszont a férfinak, ha több vendég is érkezik, állva kell fogadnia mindenkit. Ha az asztalig vezető úton lépcső vezet át, akkor felfelé a hölgy, lefelé a férfi indul el elsőként így van a legnagyobb biztonságban a hölgy, akinek megbotláskor az úriember támaszt nyújthat.

Étterem

Étterem

Rendeléskor a pincér az étlapot a hölgynek, az itallapot a férfinak nyújtja át először. a rendelést a férfi közvetíti a pincér felé. Előkelőbb éttermekben a terítés része a damaszt szalvéta, amit az ölünkbe terítünk, a papírszalvétát viszont csak az étkezés végén használjuk. Étkezésnél ügyeljünk rá, hogy nyugodtan, csukott szájjal együnk, beszélni csak két falat között beszéljünk. Az étkezés végeztével a szalvétát összehajtva a tányér mellé, a kanalat a leveses tál alatti tányérra, a kést és villát egymással párhuzamosan elhelyezve fektessük a tányérunkra. A pincérnek lehetőleg szemkontaktussal vagy diszkrét kézmozdulattal jelezzünk, véletlenül se csettintgessünk. Távozás előtt a férfinek illik fizetni, borravalót általában 10%-ot szoktak adni vagy akár többet is ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással. Fizetés után a hölgy lép ki elsőként az étteremből, akinek a férfi kinyitja az ajtót.