Az elhízás okai

A elhízás népbetegség, több, mint egymilliárd embert érint világszerte. Azonban nem csupán az egyén életére van óriási negatív hatással, hanem az egészségügyet is rettenetesen megterheli, hisz a túlsúlyosság szövődményei rendkívül súlyosak lehetnek.

Éppen ezért nagyon fontos tenni ellene. Azonban ahhoz, hogy hatásosan vissza lehessen szorítani az elhízást, meg kell értenünk, hogy mi okozza azt. Természetesen az első, ami az eszünkbe jut ennek kapcsán, az a túlzott kalória bevitel és nem is tévedünk nagyot. A fejlett országokban ez óriási probléma, hiszen gyakorlatilag végtelen mennyiségű táplálék elérhető bárki számára, amelyek nagy része ráadásul egészségtelen is – gondoljunk csak a gyorséttermek kínálatára -. Ezekben az országokban a helytelen táplálkozás általában találkozik a mozgásszegény életmóddal, hisz a kényelem mindenki számára elérhető, nincsenek nagy távok, amelyeket gyalogosan kell megtenni, mindenhova autóval, vagy tömegközlekedéssel járnak az emberek, külön sportolni pedig a népesség nagy része nem jár. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez ellen lenne a legkönnyebb tenni, hisz életmódváltással, tervezett étrenddel ezek a tényezők elkerülhetőek.

Elhízás

Elhízás

Sokan a genetikát okolják a túlsúlyuk miatt és lehet is benne igazság. Egyfelől azért, mert (örökölt) genetikai adottságaink meghatározzák, hogy testünk mennyi zsírszövetet tárol, másrészt pedig ahol a szülők elhízottak, ott sokkal nagyobb az esély arra, hogy a gyermek is túlsúlyos lesz. Nem csupán a genetika miatt, hanem mert ugyanazt az életvitelt folytatja a család minden tagja, kezdve a táplálkozástól, a mozgásszegény életmódig bezárólag. Jóval ritkábban, de előfordul, hogy valamilyen betegség okozza a túlsúlyt. Ez lehet közvetlen (mint például pajzsmirigy probléma) vagy közvetett is (amikor ízületi problémák miatt képtelen az érintett személy kellő mennyiségű testmozgást végezni). Ugyancsak vannak esetek, amikor valamilyen gyógyszer a ludas, főképp szteroidok és bizonyos antidepresszánsok hajlamosítanak elhízásra. Azonban vitathatatlan, hogy az esetek nagy részében kizárólag a helytelen életmód okolható a túlsúlyért, ez ellen pedig lehet és kellene is tenni.