Az elefánt fajtái, érdekességek és táplálkozásuk

Az elefánt az egyik legnépszerűbb állat az állatkertekben szerte a világon. Úgy is ismertek, mint a Föld legnagyobb szárazföldi emlősállata. Kétféle elefánt létezik, az afrikai és az ázsiai elefántok. Az elefántok átlagos élettartama körülbelül 70 év!

Az ormányukban több mint 40 000 izom van, amelyek segítségével nehéz tárgyakat emelgetnek, vagy vizet szívnak fel, hogy lefröcsköljék magukat vele! A méretek változóak, de általában az elefántok vállmagassága hat és kilenc láb között van. Az afrikai elefánt nagyobb, mint az ázsiai elefánt, a hímek átlagosan 13-14 láb magasak és akár 8,2 tonnát (9,0 rövid tonnát) is nyomhatnak. Az elefántok általában 60 év körüli életkorral rendelkeznek, bár élettartamuk a 70-es vagy 80-as évekbe is belenyúlhat; azon kevés fajok közé tartoznak, amelyeknek a legtöbb állatnál magasabb a maximális várható élettartamuk. Valójában nem alszanak túl sokat; csak időnként percekre vagy órákra elszundítanak az inaktív napokon vagy a melegebb évszakokban, ellentétben más emlősökkel, amelyek téli álmot alszanak, ha lehetséges. A bőrük nagyon vastag és kemény, így megóvja őket a kisebb vágásoktól.

Elefánt

Elefánt

Egy elefánt naponta körülbelül 400 kilót eszik. Az elefántok sokféle táplálékot fogyasztanak, például füvet, leveleket és fakérget. Gyümölcsöket és dióféléket is esznek, ha a vadonban találnak. Sok elefántos érdekességet fedezhetünk fel az interneten. Mindannyian tudjuk, hogy az elefántok nagytestű emlősök, de egyeseknek van két hosszú agyaruk is. Az agyarakat védekezésre és fegyverként használják. Az agyaruk az, ami miatt vadásszák őket, még akkor is, ha ez tilos. Sajnos évente számos elefántot lőnek le világszerte az orvvadászok az agyaruk miatt, ami miatt a kihalás szélére is kerülhet ez a fenséges állatfaj.