Az egyéni vállakozás előnye, hátránya

Vállalkozásba kezdene, de nem tudja, milyen vállalkozási formát válasszon? Íme az egyik népszerű forma, az egyéni vállalkozás. Ennek számos előnye van, ám nem minden esetben ez a legmegfelelőbb.

[wp_ad_camp_1]

Az egyéni vállalkozás azért jó választás, mert alapítása olcsóbb és gyorsabb, mint egy kft vagy bt megalapítása. Nincs szükség ügyvédre, egy okmányirodai regisztrációval ingyen is létrehozható, nem kell alaptőke. Az egyéni vállalkozót nem kötelezik könyvvizsgálatra, még a könyvvizsgálati értékhatár átlépése után sem. Az egyéni vállalkozó ráadásul azért is jó helyzetben van, mert bevételébe csupán a ténylegesen befolyt összeg tartozik. Ugyanakkor ez igaz a költségszámlákra is. Az egyéni vállalkozó választhat alanyi adómentességet is vagy a katás egyéni vállalkozási formát, melynél a havi adó összege fix 50 ezer forint.

Egyéni vállalkozás

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás könyvelés sokkal egyszerűbb és emiatt olcsóbb is, mint más vállalkozási formák esetében, ugyanis nem tartozik a Számviteli törvény hatálya alá. Ha valaki egyéni vállalkozásba kezd, a tevékenység megszüntetése nem olyan bonyolult és költséges, mint például egy Kft esetében. Egyszerűen, ügyvéd nélkül „vissza lehet adni a vállalkozóit”. Egy változás-bejelentő lap leadása és a záró bevallás elkészítése után az egyéni vállalkozás költségmentesen megszüntethető.

Vannak emelett hátrányai is. Az egyéni vállalkozó korlátlanul felel, teljes vagyonával a vállalkozása kötelezettségeiért. Aki emellett nem rendelkezik főállással, annak a vállalkozása számít főállású jogviszonynak, így járulékfizetési kötelezettsége is van. Tehát kimondható, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik rendelkeznek munkaviszonnyal és nem terveznek nagyobb éves bevételt, az egyéni vállalkozás egy megfelelő forma.