Az édesburgonya és a jam

A kezdők számára elmondjuk, hogy az édesburgonya egyáltalán nem burgonya, vagyis nem tartozik a Solanum tuberosum burgonyacsaládhoz, amelyből sült krumplit, burgonyapürét és egyebeket készítenek. Az egyszerű cukrok és az összetett keményítők összetétele meglehetősen eltérő.

[wp_ad_camp_1]

Tehát abban az esetben, ha valaha is arra gondolt, hogy a kettőt megcserélje, vigyázzon erre, mert egyes esetekben működhet, de másokban nem. Az édesburgonya valójában a Convolvulaceae családba tartozik. Az Egyesült Államokban a leggyakoribb fajták a Beauregard (a legszélesebb körben termesztett fajta). Bár az amerikaiak többsége elégedetten ismer két vagy három édesburgonya-változatot, az ismeretek hiánya miatt elkerülheti a legízletesebb fajtákat. Bár sok élelmiszerüzlet felváltva használja a „jam” és az „édes burgonya” kifejezéseket, a kettő messze nem azonos.

Édesburgonya

Édesburgonya

Ha nem trópusi éghajlaton él, vagy nem főz olyan ételeket, amelyek kifejezetten igénylik őket, akkor valószínűleg egyáltalán nem találkozik jamgyökérrel. A valódi jamgyökér őshonos Ázsiában és Afrikában, héjasszínű bőrük a nagy keményítő tartalmú fehér héjat veszi körül. Nem annyira édesek, mint az édesburgonya, ezért a legjobb forráspontú és lassú főzés szükséges hozzá. Ha mindent összevetünk tehát teljesen valószínűtlen, hogy véletlenül vásárol jamot a helyi szupermarketben burgonya helyett. Ehelyett rengeteg édesburgonya-fajtát talál, amelyek tévesen fel vannak tüntetve jamgyökérként. Ennek köszönhetően a 20. század eleji déli mezőgazdasági termelőknek köszönhetően elkezdték a „jamot” használni az újabb, narancssárga húsú édesburgonyafajtákra, amellyel megkülönböztethetik a terméket a fehérhúsos édesburgonyától, amelyekben az amerikaiak már jártasak és amelyet a legjobban ismernek.