Az autizmus kockázatának kismértékű növekedése szülés előtt és után

Egy több mint 3,5 millió skandináv gyermeken végzett tanulmány arra utal, hogy az autizmus spektrum rendellenesség (ASD) kockázata kissé megnőhet, amikor egy gyermek 40 hetes terhesség előtt vagy után születik. Martina Persson és a svédországi Karolinska Institutet munkatársai bemutatják ezeket az eredményeket a nyílt hozzáférésű PLOS Medicine folyóiratban.

[wp_ad_camp_1]

Az ASD okai összetettek és megoldatlanok maradnak, de valószínűleg genetikai és környezeti tényezőket egyaránt magukban foglalnak. Néhány korábbi kutatás azt sugallja, hogy a 40 terhességi hét előtt vagy után született gyermekeknél megnő az ASD kockázata. E tanulmányok többsége azonban korlátozott terjedelmű, és nem számolt a nemekre és a születési súlyokra nézve. A terhességi életkor és az ASD kockázata közötti lehetséges összefüggések jobb megértése érdekében Persson és munkatársai több mint 3,5 millió Svédországban, Finnországban vagy Norvégiában született gyermek orvosi nyilvántartási adatait elemezték 1995 és 2015 között. Ebben a kohorszban a gyermekek 1,44 százalékát diagnosztizálták ASD-vel, és 4,7 százalékuk idő előtt született – a terhesség 37. hete előtt.

Autizmus

Autizmus

Az elemzés, amely a születéskori 22–44 hetes terhességi korokat foglalta magában, azt mutatta, hogy az ASD általános kockázata alacsony volt minden életkorban, különösen 42 hetes terhesség után született lányok esetében. Azonban az ASD relatív kockázata nőtt a terhesség minden egyes hetében 40 hét alatt vagy felett. Ezek a megállapítások új betekintést nyújtanak az ASD kockázata és a születéskori terhességi életkor közötti lehetséges kapcsolatokba – ami potenciálisan módosítható. Több kutatásra lesz szükség ezeknek a kapcsolatoknak a tisztázására és annak megvizsgálására, hogy ezek vezethetnek-e a kockázat csökkentésére irányuló stratégiákhoz a koraszülés megszüntetésével.