Az articsóka legkedveltebb elkészítési módja

Ha valaki egészséges zöldséget szeretne enni, nem biztos, hogy az articsóka fog elsőként az eszébe jutni. Ez persze nem azért van, mert nem lenne finom, hanem csak pusztán azért, mert ritkább és picit drágább zöldségről beszélünk, mint a megszokottak.

[wp_ad_camp_1]

Viszont nagyon kevés ember van, aki elutasítaná, és azt mondaná, hogy nem ízlik neki. Mivel rengeteg felhasználási módja lehetséges, szinte nincs is, aki ne találná meg a számára legmegfelelőbbet. Azonban minden ebből készülő étel elkészítésének módja a következő lépésekkel kezdődik: a növényt letörjük a száráról, majd a külső levelek legvégét is levágjuk. Ha nagyon friss és zsenge termésről beszélünk, akkor nem kell olyan sokat eltávolítanunk külső leveleiből, ha viszont már érett, akkor teljesen meg kell hámoznunk, hogy eljussunk a szívéig. Miután ezekkel megvagyunk, tanácsos, ha csavarunk rá egy kis citromlevet, hogy az megelőzze az oxidálási folyamatot és ne barnuljon meg a növény.

Articsóka

Articsóka

Az articsóka szívet nagyon sokféleképpen használják a konyhában. Talán a legízletesebb, ha salátát készít vele az ember, hiszen ebben az esetben teljesen megőrzi frissességét, zamatosságát és a benne levő tápanyagokat. Gyakran tálalják előételek mellé, vagy teszik pizzákra. Rendkívül jól megy zöldség alapú ételekhez is, mint amilyenek a risotto bizonyos fajtái, vagy a zöldségleves. Bár az íze így is rendkívül jó, ajánlatos mégis nyersen, vagy félnyersen fogyasztani, hiszen a benne levő tápanyagok így sokkal erőteljesebben érvényesülnek majd. Az articsóka nagyon jó hatással lehet a magas vérnyomás kordában tartására, a cukorbetegségre, a májra és a vesére. Koleszterincsökkentő és antibiotikumos hatása pedig segíthet rajtunk a legmegszorultabb pillanatainkban. Mindenképp használja ki ezt a sokoldalú növényt!