Az arcmaszkok valószínűleg nem okoznak túlzott szén-dioxid expozíciót

Új kutatási eredmények ellentmondanak azoknak az állításoknak, amelyek összekapcsolják az arcmaszk viselését a szén-dioxid-mérgezéssel. A COVID-19 járvány során az arcmaszkok viselése erősen politikai kérdéssé vált, és egyesek hamisan állították, hogy az arcmaszkok viselése veszélyeztetheti az emberek egészségét.

[wp_ad_camp_1]

Az American Thoracic Society Annals-ban megjelent tanulmány mást mutat. Michael Campos és társszerzői az „Arcmaszkok hatása a gázcserére az egészséges emberek és a COPD-ben szenvedő betegeknél” című cikkben értékelték a gázcserével kapcsolatos problémákat, vagyis az egészséges emberek és a veteránok oxigénszintjének vagy szén-dioxid-szintjének változását krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén, vagy COPD-ben műtéti maszkok használata előtt és közben. A COPD-ben szenvedőknek a betegségről szóló ATS Betegképzési Tájékoztató szerint „keményebben kell dolgozniuk a lélegzésért, ami légszomjhoz és/vagy fáradtsághoz vezethet”.

Arcmaszk

Arcmaszk

„Megmutatjuk, hogy a hatások még a nagyon súlyos tüdőkárosodásban szenvedőknél is minimálisak” – mondta Dr. Campos. Ami a légszomjat illeti, amelyet néhány egészséges ember tapasztalhat, Dr. Campos kifejtette: „A légszomj, a légszomj érzése, amelyet egyesek a maszkok miatt éreznek, nem szinonimája a gázcserében bekövetkező változásoknak. Valószínűleg a légáramlás korlátozásából származik. Ha például meredeken halad felfelé egy lejtőn, légszomj érzését tapasztalhatja. A túl szoros maszk szintén növelheti a légszomj érzését. A megoldás egyszerűen a maszk lazítása vagy eltávolítása, ha biztonságos távolságra van más emberektől. A tanulmány lendületét egy floridai nyilvános meghallgatásról szóló beszámoló jelentette, amely során az egyéneknek gyulladásos észrevételeik voltak, nevezetesen, hogy a maszkok viselése életveszélyt jelent, és kiderült, hogy nem állnak rendelkezésre adatok a műtéti maszkok gázcserére gyakorolt hatásáról.