Az amis népcsoport mindennapi élete

Az amisok egy rendkívül érdekes szokásokkal és életvitellel rendelkező népcsoport. Életük az egyszerűségen alapszik, és egyetlen irányadójuk a Biblia, amelynek minden szavát a legnagyobb szigorúsággal betartják, kerülik a modern technológia minden formáját.

[wp_ad_camp_1]

Az amisok Pennsylvaniában élnek a XVIII. század óta, és néha túlságosan is különösnek tűnő szokás, valamint magatartásforma különbözteti meg őket a világ többi népétől. Érdekességnek számít velük kapcsolatban például az, hogy az amis kislányok csakis úgynevezett „faceless”, a magyar jelentésben „arc nélküli” babákkal játszhatnak, vagyis olyanokkal amelyeknek nincs festve szem, arc és száj. Ezzel azt már kicsi korban megtanítani a gyerekeknek, hogy az ember képtelen embert teremteni, ugyanis erre egyedül az Isten képes. Sok amis azt sem engedi, hogy lefényképezzék az arcát, hiszen ezt bűnnek tartják.

Amisok

Amisok

Továbbá az amisok csakis saját kezűleg megvarrt ruhákban járnak, például az menyasszonyok is maguk készítik a nagy napra a ruhájukat kék vagy lila anyagból. Semmilyen hangszeren nem játszanak, hiszen azt az önkifejezés egyik módjának tartják, tehát ezt is bűnnek hiszik. A gyerekek járnak iskolába, ahol megtanulnak írni, olvasni, valamint olyan dolgokat, amiket felhasználnak a mindennapi életben, például főzni és varrni. A nyolcadik osztály után azonban abba kell hagyniuk az iskolát, hiszen mint minden mást a műveltséget sem tartják jónak. Az olvasottak alapján talán az amis élet nem tűnik vonzónak szokunk számára és lehet, hogy sok időnkbe tellene mire hozzászoknánk szokásaikhoz, azonban mindenképpen érdekes tanulmányozni ezeknek a különleges embereknek az életét, hiszen akár még tanulhatunk is tőlük egy-két hasznos dolgot, ami a mai rohanó és digitális világunkban hasznunkra is lehet!