Az amerikai pitbull terrier

Az amerikai pitbull terrier még napjainkban is vérengző fenevad hírében áll, és, bár középtermetű ebről van szó, más kutyafajták gazdái gyakran irányt váltanak ebeikkel együtt, amint megpillantanak egy pitbullt.

[wp_ad_camp_1]

Kétségtelen, hogy a múltban és sajnos napjainkban is gyakran kénytelenek állatviadalokon részt venni, mindez azonban nem a fajta agressziójáról, hanem sokkal inkább az emberek kegyetlenségéről és mohóságáról árulkodik. Az amerikai pitbull terrier egy közepes termetű, rövid-szőrű, masszív felépítésű kutyafajta. Csontozata vastag, háta és végtagjai izmosak, mellkasa mély, koponyája széles, szemei sötétbarnák, füleit pedig még napjainkban is igen gyakran csonkolják. Marmagassága ideális esetben 46 és 56 cm között, súlya pedig 30 és 45 kg között mozog. A pitbull várható élettartama valahol 10 és 14 év közöttire tehető.

Amerikai pitbull terrier

Amerikai pitbull terrier

Az amerikai pitbull terrier megemlítése napjainkban is gyakran rettegést vált ki az emberekből. Sokan még most is agresszív és veszélyes állatnak tartják, ez azonban még csak köszönőviszonyban sincs a valósággal. Az igazság az, hogy a ténylegesen veszélyes pitbullok még csak nem is azok, akiket az emberek viadalokra kényszerítenek, ezeket a kutyákat ugyanis arra tanítják, hogy egymás támadják kíméletlenül, az embereket azonban nem bántják, ellenkező esetben ugyanis teljességgel lehetetlenné válna ezen ebfajta kezelése és tanítása. A média mégis gyakran attól hangos, hogy egy pitbull ismét megtámadott egy embert. Hogy lehet ez? A válasz nagyon egyszerű: sajnos a jelenkor tele van olyan kulturálatlan, kisebbrendűségi komplexusban szenvedő, állatbarátnak cseppet sem nevezhető egyedekkel, akik szakértelem és emberség nélkül arra tanítják, uszítják kutyáikat, hogy megtámadjanak másokat, akik a beteges trenírozás következtében esetenként valóban megteszik mindezt. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az ember szinte bármelyik kutyafajtából képes agresszív állatot csinálni helytelen neveléssel, így a kutyák rossz hírnevének hátterében nem az amerikai pitbull terrier természete, hanem bizonyos emberek ostobasága áll.