Az Aloe Vera szaporítása és nevelése

Az aloe vera szobanövények szaporításának különböző módjai vannak. Lehet hajtásokból, magvak csíráztatásával vagy levéldugványokból. A hajtások szaporítása a legegyszerűbb és a legnagyobb sikerarányú módszer. Ha vízbe helyezett dugványról próbáljuk szaporítani az aloe verát, az elrothad, mielőtt gyökeret ereszt. Sokkal jobb az esélye annak, hogy a hajtás virágföldben gyökerezik, de türelmet igényel. Az azonnali kielégüléshez (és új növényekhez) a hajtás a legjobb választás.

Az aloe vera magról történő termesztése egyszerű, de időbe telik. A magok 1-3 hét alatt kihajtanak, és a pozsgás nagyon lassan növekszik, míg a hajtásokkal történő szaporítás sokkal gyorsabban indul. Ezenkívül a magoknak nyolc-tíz órányi napfényre van szükségük a csírázáshoz, amit a legtöbb otthonban nehéz természetes úton biztosítani, ezért növényi lámpákat kell felállítani. A háztáji növényről begyűjtött magvak sem tesznek jót, mivel az aloe vera könnyen beporzik más aloe fajokkal. Az aloe vera szaporítása egészséges anyanövény hajtásaiból azonban viszonylag egyszerű, következésképpen ez az ajánlott lehetőség. Ahogy egy aloe növény érik, hajtásokat növeszt az alapja körül. Végül olyan nagyok lesznek, hogy a növény kinövi a cserepet. Az aloe vera szaporításához azonban nem kell olyan sokáig várni. A hajtások készen állnak az átültetésre, ha már van néhány levélkészlet.

Aloe vera

Aloe vera

Vegye ki a növényt teljes gyökerével a cserépből. Ezt a legjobb úgy megtenni, hogy megdöntjük a cserepet, és a fő növényt a tövénél tartjuk, miközben óvatosan emeljük ki. Ennek ellenére ne alkalmazzon semmilyen erőt. Ha a növény nem jön ki könnyen, mert a gyökérrendszer betöltötte az egész cserepet, és az oldalára ragadt, vegyen egy kést, és húzza körbe a pengét a talajon és a lehető legmélyebben az edény oldalain, hogy meglazítsa a gyökereket. A cél az, hogy az egész növényt a gyökereivel együtt, valamint a kölyköket és azok gyökereit sértetlenül kiemeljük.