Az álmatlanság örökletes?

Az álmatlanság örökölhetőségének tanulmányozása több mint fél évszázada tart. A legújabb kutatások több száz génre mutatnak, de csak a kockázat egy részét magyarázhatják. Mennyire járulnak hozzá génjeink az álmatlanság kialakulásának kockázatához? Ha az álmatlanság érinti Önt, jó esély van arra, hogy a családtagjai is megtapasztalják. Valójában az esély legalább 30 százalék, a Nature Reviews Disease Primers folyóirat közelmúltbeli cikke szerint.

[wp_ad_camp_1]

“Az álmatlanság általában a családokban öröklődik” – magyarázzák a szerzők. Munkájáról beszélve az Medical News-ről Ma Lind elmondta: “Az álmatlanság genetikájának érdeklődése és kutatása határozottan nőtt az elmúlt években. Érdemes olyan génekkel kezdeni, amelyekről ismert, hogy szerepet játszanak az alvásban. Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy az álmatlanságban szerepet játszanak a nyilvánvaló gének – nevezetesen az alvás szabályozásában részt vevő cirkadián ritmusgének és neurotranszmitterek. Mégis Lind és mások rámutatnak arra, hogy sok ilyen jelölt gén esetében hiányzik a megbízható és reprodukálható bizonyíték.

Álmatlanság

Álmatlanság

A kutatók 1 331 010 ember adatait elemezték, és 956 gént találtak a genom 202 helyén, az álmatlansággal kapcsolatban. Ezen gének némelyikét az agykérgi területeken és a striatumban gazdagították, különösen olyan típusú sejtekben, amelyeket közepes tüskés neuronoknak neveznek, amelyek a feldolgozásban játszanak szerepet. A claustrumban a piramisos neuronok is kapcsolódtak, ami fontos a bejövő ingerek feldolgozásához. A második vizsgálat 57 genetikai helyet azonosított az álmatlansággal. Az eredmények arra utalnak, hogy a cerebellumban, a frontális kéregben, az elülső cinguláris kéregben, a hypothalamusban, a bazális ganglionokban, az amygdala-ban és a hippocampusban a 135 gén expressziója megnőtt.