Az alma felhasználása, vitaminjai és a fa gondozása

Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk. Az egész világon termesztik és fogyasztják. Finom ízéről, gyógyító erejéről, és sokféle változatú felhasználásáról híres. Az almának több mint hétezer faja ismert, melyek közül egyesek az őszi szüret után, akár tavaszig is elállnak.

[wp_ad_camp_1]

Egész évben hozzájuthatunk, kedvező áron. Az almát frissen, levesként, kompótként, esetleg desszertként elkészítve fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle például almalevet, teát, dzsemet, ecetet, chipset, pálinkát, bort és még aszalhatjuk is. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint az A-vitamin, B-komplex vitaminok, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. Ásványi anyagai a kálium, kalcium, cink, fluor, jód és szelén. Segít egészségünk megőrzésében, kezeli a magas vérnyomást, erősíti a csontokat, méregtelenítő hatással bír, védi a szívet, hozzájárul a fogyáshoz, valamint megállítja fogínyvérzést.

Alma

Alma

Ha udvarunkban elegendő hellyel rendelkezünk, mi magunk is megtermelhetjük az almát. A fa elültetése után, ne feledkezzünk meg a folyamatos metszésről, mert csak ilyen módon tud majd bőséges termést hozni, illetve megvédjük egyes betegségektől és a rovaroktól egyaránt. Fontos a metszésnél, hogy a végeredménynél, jól szellőzzön az ágak közt, mivel így kisebb lesz az esély a lisztharmat kialakulására. Ezzel együtt, az almafa nem fog függőlegesen növekedni, ami nem csak a termés leszedésénél lesz előnyös, de a gondozása folyamán is. Ahhoz, hogy szinte egész évben lehessen almánk, és megbirkózzunk a friss elfogyasztásával, illetve feldolgozásával, legjobb, ha különböző időszakban termő fákat ültetünk. Így 3 eltérő alkalommal tudunk szüretelni. Ezzel a módszerrel még, egész tavasszal színes udvart tudhatunk magunkénak, hisz mire az egyik fa elvirágzik, a másik már pótolni fogja a látványt.