Az aligátorok is újra növesztik a farkukat

A fejlett képalkotó technológiát alkalmazó tudósok megválaszolták azt a kérdést, hogy az aligátorok ugyanolyan regenerációs képességekkel rendelkeznek-e, mint a sokkal kisebb hüllők. Sokféle kisméretű hüllőről, például a gyíkról ismeretes, hogy újra növeszti a farkát.

[wp_ad_camp_1]

Eddig azonban keveset tudtak arról, hogy az aligátorok képesek-e újra növeszteni hatalmas farkukat. Az Arizonai Állami Egyetem és a Louisiana Állat- és Halászati ​​Tanszék kutatócsoportja kiderítette, hogy a fiatal aligátorok képesek a lábuk háromnegyed részéig – a teljes testhossz körülbelül 18% -áig – újra növeszteni a farkukat. Úgy vélik, hogy a farkuk újra tenyésztése funkcionális előnyt jelent az aligátoroknak zavaros vízi élőhelyeikben. A csapat a fejlett képalkotási technikákat az anatómia és a szöveti szervezet tanulmányozásának demonstrált módszereivel kombinálta, hogy megvizsgálja ezen újra nőtt farok szerkezetét. Megállapították, hogy ezek az új farkak összetett szerkezetek voltak, és egy központi csontváz porcból állnak, amelyet kötőszövet vett körül, amelyet átfedtek az erek és az idegek. Eredményeiket a Scientific Reports folyóirat publikálja.

Aligátor

Aligátor

„Az aligátort az teszi érdekessé, méretétől eltekintve, hogy az újra növekedett farok a regeneráció és a sebgyógyulás jeleit mutatja ugyanazon a struktúrán belül” – mondta Cindy Xu, az ASU Földtudományi Karának molekuláris és sejtbiológiai programjának friss diplomása és a cikk vezető szerzője. „A porc, az erek, az idegek és a pikkelyek növekedése összhangban állt a gyíkfark regenerálódásának korábbi laboratóriumi és más vizsgálataival” – mondta. „Meglepődve tapasztaltuk azonban, hogy a vissza nőtt aligátor farokban a vázizom helyett hegszerű kötőszövetet fedeztünk fel. A jövőbeni összehasonlító vizsgálatok fontosak lesznek annak megértéséhez, hogy a különböző hüllő- és állatcsoportok között miért változó a regenerációs képesség.”