Az agykárosodás azonos jeleit mutatja az alvási apnoe és az Alzheimer-kór

Új kutatások megerősítették az alvási apnoe és az Alzheimer-kór régóta gyanítható összefüggéseit, mindkét vizsgált agyban azonos agykárosodás jeleit találták. Míg az Alzheimer-kór oka továbbra is rejtély, az agysejtekre mérgező amiloid plakkok a betegség ismert mutatói.

[wp_ad_camp_1]

Az új kutatás kimutatta, hogy ezek a plakkok ugyanazon a helyen kezdődnek és ugyanúgy terjednek az obstruktív alvási apnoében szenvedők agyában, mint az Alzheimer-kórban szenvedőknél. Az ausztrál és izlandi kutatók klinikai tanulmányát az RMIT Egyetem vezetésével a Sleep folyóiratban tették közzé. Stephen Robinson vezető professzor szerint a tudósok tudták, hogy a két betegség összefügg egymással, de a kapcsolat mibenléte még mindig nem világos. „Tudjuk, hogy ha az élete közepén alvási apnoét tapasztal valaki, akkor nagyobb az esélye annak, hogy idősebb korában Alzheimer-kór alakul ki, és ha Ön Alzheimer-kórban szenved, akkor nagyobb valószínűséggel lesz alvási apnoéja, mint más korúak esetében” – mondta. „A kapcsolat megvan, de az okok és a biológiai mechanizmusok kibontása továbbra is hatalmas kihívás.

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór

„Vizsgálatunk az első, amely klinikailag igazolt obstruktív alvási apnoe-val rendelkező emberek agyában talált Alzheimer-kórhoz hasonló amiloid plakkokat. „Ez fontos előrelépés az e viszonyok közötti kapcsolatok megértésében, és új irányokat nyit meg azoknak a kutatóknak, akik terápiák kidolgozására törekszenek az Alzheimer-kór kezelésére és remélhetőleg megelőzésére.” Lényeges, hogy az alvási apnoe súlyossága összefüggésben állt az amiloid plakkok megfelelő felhalmozódásával. A tanulmány megállapította, hogy a folyamatos pozitív légúti nyomással (CPAP) végzett kezelés – a mérsékelt vagy súlyos alvási apnoe standard megközelítése – nem tett különbséget az agyban talált plakkok mennyiségében.