Avokádó, a tápanyagban gazdag szuperélelmiszer

Ma már hazánkban is minden gond nélkül elérhetjük az avokádót, amelyet gyakran csak szuperélelmiszerként tartunk számon. Az avokádó fa csonthéjas gyümölcse eredetileg Közép-Amerikából származik, és fogyasztása több ezer éves múltra nyúlik vissza.

[wp_ad_camp_1]

A mexikói és a spanyol konyha előszeretettel használja, de a hazai háztartásokban is mind többször kerül az asztalra. Az avokádó fogyasztása bárkinek ajánlott, aki szeretné hozzájuttatni szervezetét a szükséges mikro-és makrotápanyagokhoz. Mivel hosszú időn keresztül laktat és biztosítja az energiát, ezért a súlycsökkentést megcélozva is remek választásnak bizonyulhat. Fontos, hogy fehérjék, zsírok és szénhidrátok egyaránt helyet kapjanak a mindennapi táplálkozásban. E tekintetben az avokádó remek döntés, ugyanis egészséges növényi zsírforrásként tarthatjuk számon. A szív-és keringési rendszerre éppen úgy jótékony hatással van, mint a látásra vagy az idegrendszerre. Ez utóbbival összefüggésben a depresszió is megelőzhető fogyasztásával. Rákmegelőző hatása szintén bizonyított, de a csontritkulás ellen is bevethető az értékes alapanyag.

Avokádó

Avokádó

Rendkívül magas rosttartalommal bír, ami jótékony hatással van az emésztésre és egyúttal a szervezet méregtelenítő folyamatait is elősegíti. Sokféle értékes hatóanyaga miatt szuperélelmiszerként is számon szoktuk tartani, ráadásul ásványi anyagokat és vitaminokat is bejuttathatunk fogyasztásával a szervezetbe. Vásárlás során arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne legyen túl puha a gyümölcs. Ha kemény avokádóra sikerült szert tenni, az otthon is beérhet, és remek alapanyagként szolgálhat reggelihez, ebédhez vagy akár egy tápláló vacsorához. Turmixolhatjuk gyümölcsökkel, zöldségekkel, de avokádókrémet is készíthetünk belőle, mely szendvicsfeltétként fűszerezve igazán különleges ízvilággal bír.