Autófényezés házilag – mire figyeljünk?

Előbb vagy utóbb minden gépjárműre ráfér a polírozás. Idő kérdése csupán, hogy a használatban lévő személygépkocsi külső burkolatán mikor jelentkeznek kisebb-nagyobb sérülések. Nemcsak esztétikai probléma a festékleválás, de a karosszéria védelme is veszélybe kerül a csúnya felületi karcokkal. Sürgős szervizelésre van szükség, ha nagyobb foltokban, összefüggő területeken éri autónkat a baj, ha feltűnő a színelváltozás.

[wp_ad_camp_1]

Az autófényezés komoly, precíz munkát igényel. Tökéletes pontosságot követel meg a szerelőtől, tisztában kell lenni az eljárás menetével. Éppen ezért nem mindegy, kire bízzuk féltett négykerekűnket. Szép eredmény érhető el profi szakszervizben, ahol garanciát vállalnak az elemek fényezéséért. Igényektől és sérülésektől függően javítják ki a hibákat. A választási lehetőség, a kínálat óriási, ahogy a márka- és műhelyfüggő költségek is. Sokan – a 80-100 ezer forintos kiadás megtakarítása végett – inkább a házi módszerekre szavaznak, internetes videó megosztó portálok segítségével sajátítják el az autófényezés rejtelmeit. A jó tanácsoknak se szeri, se száma! Az ajánlatok többsége minőségi polírpaszta és megbízható polírozó gép használatában látja a megoldást. A felületek alapos megtisztítása komoly időráfordítást igényel, a sietség nem kifizetődő. A kitt anyag, a festék és a lakk alkalmazásához nem árt némi tapasztalat, mert visszafordíthatatlan károkat eredményezhet a kapkodás és hozzá nem értés. A kontárokat jobb elkerülni!

Autófényezés házilag

Autófényezés házilag

Hogyan kezdjünk hozzá? Az állapotfelméréstől kezdve a munkálatokat, pontosan meg kell tervezni a folyamatot. Szétszerelés, előkészítés, karosszériamunka és csiszolás után következhet csak a fényezés.  Kizárólag erre a célra létesített helységben javasolt a rétegek felvitele megfelelő hőfokon. Autótípustól függően 2-5 liter festékre is szükség lehet, érdemes időben beszerezni az alapanyagot. A lakkozás művelete szintén nagy figyelmet igényel, nem ritkán 3 réteg kerül a felületre. Ha kész minden munkafázis, jöhet a szárítás. Legalább egy órát szükséges várni a festékek keményedésére. A 60°C-os hőmérséklet ideális, a meleg levegő hatékonyan szárít. 72 óra türelmi időt követően ismét használatba vehető a gépjármű. A szakemberek kérése: autófényezés után ne siessünk az autómosóba, a vegyszerek ugyanis árthatnak a frissen polírozott elemeknek.