ATP – a több jelentésű mozaikszó

ATP, ahogy kimondjuk a mozaikszót, azon gondolkodunk mégis mit jelenthet. Kémiai vegyület? Egy futball csapat nevének rövidítése?

[wp_ad_camp_1]

Az ATPszövegírás honlapját és az ATP jelentésének kulissza titkait ezen a linken keresztül érheti el. Nos, az ATP egyszerű, de nagyszerű módon az atpszovegiras.hu weboldal alapítóinak keresztneveit jelenti, annak is a kezdőbetűit. Ugyanakkor a biológiában jártas felhasználók tudhatják, hogy az ATP a sejtek központi energiaforrása. Az ATP vagyis az adenozin-trifoszfát, melyet Karl Lohmann fedezett fel 1929 – ben. Alexander Lipmann 1941 – ben rájött, hogy ez a fő energiaszállító a sejtekben, pár évre rá, pedig Alexander Todd mesterségesen is előállította, ezért pedig 1957 – ben Nobel – díjat kapott. Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni, az ATP kémiai energiákat szállít a sejten belül. Ezek a kémiai energiáknak az anyagcsere folyamatokban központi szerepük van. Az emberi szervezet folyamatosan felhasználja, jelentős izommunka során a felhasználás mértéke növekszik.

Szövegírás

Szövegírás

Talán mondanunk sem kell, hogy a sportolók, akik rengeteget mozognak és ezáltal komoly izommunkát végeznek, rengeteg ATP – t használnak fel. A képlet egyszerű, az általunk elfogyasztott étel adenozin-trifoszfáttá alakul a kémiai reakciók által, majd cukorrá, fehérjévé, zsírokká bontódik. Ez pedig az aktív mozgást segíti elő. Magyarán megtermeljük és el is égetjük az ATP – t, ezáltal működtetjük testünket. Az emberi szervezetben egyszerre 250 gramm ATP van jelen, a napi testmozgás, valamint a korábban már említett izommunka függvényében változhat az aránya. Az ATP molekula szerkezete egy purinbázisból áll, amely egy pentóz 1′-es szénatomjához kötődik. Az ATP – ről természetesen az érdeklődök jóval több információt találhatnak a fenti linkre kattintva, valamint az interneten.