Amit mindennap fogyasztanunk kellene: a mangó

Hazánkban nincs túl nagy divatja, ám ezen érdemes lenne nagyon gyorsan változtatni, hisz számtalan előnye mellett gyakorlatilag nincs ellenjavallat a mangó napi szintű fogyasztásának.

Sajnos Magyarországon általános, hogy nem igazán fogyasztunk egzotikus gyümölcsöket, ezt az immáron több, mint négy évezrede termesztett mézédes indiai csodát is ritkán emelik le a boltok polcairól, pedig szinte egész évben elérhető, még a kisebb szupermarketekben is. A legtöbb család étrendjébe akkor foglalja el jól megérdemelt pozícióját, amikor gyermek születik, hisz a hozzátáplálás egyik nagy Jolly Jokere ez a gyümölcs. Leturmixolt formájában állaga és íze miatt ugyanis a legtöbb gyerkőc szívesen fogyasztja, akár magában, akár joghurttal, vagy reszelt keksszel megbolondítva. Ilyenkor pedig a szülők is meg-megkóstolják és hamar a család kedvencévé válik.

Mangó

Mangó

Szerencsére, hiszen a mangó rendkívül jó hatással van a szervezetre. Rengeteg A-vitamint tartalmaz, de ezt leszámítva is magas az ásványianyag tartalma. Rosttartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre is, ráadásul antioxidáns hatású és vegyületei megakadályozzák a DNS mutációkat, így rákmelegelőző szerepe is van a fogyasztásának. Ahol a családban van olyan, akinek volt epeköve, ott hatványozottan ajánlott a rendszeres mangó fogyasztás, mert összetevői gátolják az epekő kialakulását, ezáltal pedig az epehólyagrák megjelenését is. Noha konzerv formájában is megvásárolhatjuk, érdemes inkább a friss gyümölcsöt választani. Mindössze arra kell ügyelnünk, hogy olyat vegyünk le a polcról, aminek a héja bár egy kissé már pirosas, de még sehol sem puha. Otthon pár nap alatt utóérik, ilyenkor azonban legyünk résen, mert ha már puha, akkor fel kell dolgozni, mert onnantól 1-2 nap alatt tönkremegy. Fogyaszthatjuk magában, vagy turmixolva is, minden formában rendkívül zamatos, szinte már desszert jellegű csemege.