Amit a vitaminokról tudni érdemes

A vitaminok mindig is fontos szerepet töltöttek be az ember mindennapi életében, hiszen az egészséges életmód egyik alapja a megfelelő vitaminbevitel. Mára már számos dolgot tudunk a vitaminokról, így könnyebben élhetünk egészségesen, de nem volt ez mindig így.

[wp_ad_camp_1]

Gyakran véletlenek szülték egy-egy vitaminnak a felfedezését, melyek alaptermészete a szervezet védelme káros hatásokkal szemben. Hiányából fakadóan jelentkeznek testi tünetek, melyek orvoslása sokáig hibásan zajlott, nem tudva a valódi okokat. A C-vitamin az egyik nagy meglepetése az orvostudománynak, mivel a skorbut betegség kapcsán derült ki róla, hogy létezik. Az A-vitamin lényegében két vitamin elegye, a D-vitamin pedig a hőre érzékenység vizsgálata során vált ismertté. Az ABC betűivel szám-jelzett vitaminok egytől egyik részt vesznek az egészség védelmében, ezért szükségesek az ember számára.

Vitaminforrás

Vitaminforrás

A gyerekek esetében a legnyilvánvalóbbak a vitaminhiányból fakadó tünetek. Mivel az ő szervezetük még fejlődésben van, érthetően feltűnőbbek a rendellenességek. Ma már az orvosok is kellő odafigyeléssel vizsgálják a betegeket, mivel sok esetben a kellemetlen panaszok mögött „egyszerű” vitaminhiány áll. A vitamin-egységek jelzik a javasolt mennyiséget, nemzetközi megállapodás szerint. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet szakvéleményével egyetértőleg az európai egészségügy is elfogadja az országokon át ívelő egyezményt. RDA (minimális érték), DRI (átlagérték), DRV (ajánlott érték), DV (napi érték) azok a vitaminegységek, melyek feltüntetése minden táplálék kiegészítő dobozán szerepel. Minden esetben kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét egy-egy vitamin kúra alkalmával, hiszen vannak olyan vitaminok amelyek túladagolása veszélyes is lehet.