Amit a táncról tudni érdemes

A tánc egy olyan önkifejezési forma, amely egyben nagyon jó társasági időtöltés, kellemes kikapcsolódás, remek sportolási lehetőség, és az egészséges életmód harmonikus kiegészítője lehet. A tánc, művészet és szépség egyben. De azt vajon tudtuk-e, hogy a tánc mindezen felül jó testnek és léleknek is? Ismerjük meg hát azokat a jellemzőit, amelyek biztos meghozzák majd mindenki kedvét egy kis mozgáshoz a parketten!

[wp_ad_camp_1]

Mi történik a testünkben, amikor éppen önfeledten mozgunk a zenére? Nos, mint az egyéb mozgások esetében is, ilyenkor is endorfin termelődik szervezetünkben, miközben a stressz hormonok lebomlanak. Ennek hatására jobb kedvűek leszünk. Ezért van az, hogy egy táncóráról nem is lehet rosszkedvűen vagy leverten távozni. És azt vajon tudtuk, hogy ugyanezen hatások miatt az esetleges fájdalmaink is csökkenek? Mivel az endorfinnak ilyen hatása is van. Ezen felül azok, akik táncolnak általánosságban is elmondhatják magukról, hogy kevésbé feszültek, mint az átlag. Igaz ez főként azokra, akik lassúbb zenékre mozognak, hiszen ilyenkor szervezetünk próbálja felvenni az ütemet, amely által relaxált állapotba kerül.

Tánc

Tánc

Na de azt már biztosan senki sem gondolta volna, hogy a tánc mindezek mellett még nagyszerű agytorna is. Az egyes lépések és mozdulatok megjegyzése és követése mindkét agyféltekét megdolgoztatja. Továbbá olyan képességeket fejleszt, mint a koncentráció, emlékezőképesség, improvizáció vagy alkalmazkodóképesség. A fiatalabb generációknál a táncba kezdés után megfigyelhető akár még a tanulmányi eredmény javulása is. A véleményem szerinti legfontosabb hatása pedig a táncnak az, hogy nagymértékben javítja önképünket és önértékelésünket. Hiszen a tánccal kapcsolatot alakítunk ki a testünkkel, mely által segít nekünk elfogadni azt, megtanít minket irányítani mozgásunkat. És egyébként is valóban szebb tartást és alakot kölcsönöz a számunkra (mert ugyebár a tánc remek zsírégető is). Táncoljunk akár szólóban, akár párban, otthon vagy tánciskolában, járjunk salsát, keringőt, discót vagy hip-hopot, az teljesen mindegy. A lényeg, hogy tegyük teljes szívvel és lélekkel, és érezzük tőle jól magunkat a bőrünkben! Táncra fel!