Alvászavarok tünetei

Magas, ingadozó vérnyomás

– Az alvásbetegség következményeként folyamatosan változó – a megszokott gyógyszeres terápiával nehezen uralható – magasvérnyomás alakulhat ki. Nemzetközi felmérések szerint a hypertoniások 30 százaléka szenved alvási apnoéban, míg a gyógyszeresen nehezen kezelhető betegek között ez az arány már 80(!) százalék.

[wp_ad_camp_1]

– Fontos tudni, hogy amennyiben a magas vérnyomás hátterében alvási apnoe áll, a légzészavar – nem gyógyszeres -kezelése a vérnyomást is normalizálja, gyakran a már szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is elhagyhatók!
– Az alvási apnoés betegeknél először éjszakai vérnyomáskiugrások jelentkeznek, a nappali vérnyomásértékek hosszú ideig normálisak maradhatnak (az éjszakai hypertonia káros hatásai azonban már ekkor is fellépnek!). A visszatérő reggeli fejfájás, szédülés, ébredéskor mért magasabb vérnyomásérték már ebben a stádiumban is fontos figyelmeztető jel lehet.
A betegség lehetséges következményei:

-szív és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, agyvérzés, szívritmuszavarok)
-fejfájás, szédülés (csökkent teherbírás, koncentráció- és memóriazavarok)
-élettartam-csökkenés
Nappali aluszékonyság, dekoncentráltság, memóriazavarok, feledékenység

Alvászavar

Alvászavar

– Az állandó kialvatlanság -a mély alvás hiánya- a figyelem összpontosításának képességét csökkenti, ez munkahelyi problémák kialakulásához vezet, emellett a baleseti kockázatot a normál kockázat 9-szeresére növelheti.- Az apnoéban szenvedők tudomásukon kívül azonos kockázatnak vannak kitéve, mint a közepes mértékben ittas vezetők!!
– Az agy gyakori oxigénhiányos állapota csökkenti a fizikai és szellemi teljesítőképességet, ez a szexuális- és a munkateljesítmény csökkenéséhez vezet, mely munkahelyi- és párkapcsolati problémákat okoz. A beteg életminősége jelentősen romlik, depresszió alakulhat ki.
A betegség lehetséges következményei:

-balesetek (munkahely, közlekedési)
-alacsony teljesítőképesség (munkaidő növekedés, túlórázás)
-hibás döntések (anyagi kár)
-élettartam-csökkenés
Stressz, depresszió, ingerlékenység
– Az alvászavar következtében az élet szinte minden területén romlik a beteg teljesítőképessége. Mivel az elvárások ezzel párhuzamosan nem csökkennek, a beteg egyre több stresszhelyzettel szembesül, ami fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget alakít ki, illetve a depresszió melegágya lehet.
A betegség lehetséges következményei:

-munkahelyi problémák
-párkapcsolati problémák

Túlsúly

– Az alvás alatti visszatérő oxigénhiányos állapot (légzéskimaradás, horkolás) hormonális változásokat eredményez, amely a nappali aluszékonyság okozta egyre csökkenő testmozgás mellett önmagában fokozza az elhízásra és cukorbetegség kialakulására való hajlamot. Mivel a kialakuló súlytöbblet az alvási apnoét jellemzően súlyosbítja, egy „ördögi kör” alakulhat ki, amiből a beteg szakorvosi segítség nélkül nehezen tud kilépni.

A betegség lehetséges következményei:

-fokozódó elhízás szív-érrendszeri következményei
-cukorbetegség
-élettartam csökkenés