Albérlet, vagy saját lakás? Mikor melyik a jobb döntés?

A saját ingatlan sokak számára az egyik legfontosabb – és egyben a legnagyobb – életcél, ám ezzel együtt annak az eldöntése, hogy mikor jött el az ideje annak, hogy ezt a hatalmas lépést megtegyük, az egyik legnehezebb feladat is.

Azt, hogy mikor a legideálisabb az ingatlan vásárlás, rengeteg tényező befolyásolja. Éppen emiatt általános érvényű szabály nem is nagyon létezik, hisz minden élethelyzet más és más és a saját szituációnknak megfelelően kell eldönteni, hogy elérkezett-e az idő a vásárlásra, vagy egyelőre még jobban járunk a bérleménnyel. Amennyiben már önállóak vagyunk, dolgozunk és családalapításon gondolkozunk, akkor előbb-utóbb mindenképpen felmerül a saját lakás gondolata. Ilyenkor érdemes számba venni az előnyöket és a hátrányokat. Mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mekkora szükségünk van a mobilitásra. Ezt a legtöbb esetben a munkánk határozza meg, hisz ha a szakmánk megköveteli azt, hogy időnként más és más városokban töltsünk hosszabb időt, netalántán az év nagy részében külföldön tartózkodunk, azaz bármikor előfordulhat, hogy érkezik egy felkérés és nekünk több száz kilométerrel odébb kell hónapokig, vagy évekig ellátni a feladatunkat, akkor biztosan az albérlet az ésszerűbb opció.

Lakás

Lakás

Ha azonban úgy érezzük, hogy végérvényesen letelepedtünk és megtaláltuk a helyünket – illetve ha munkahelyet váltanánk, az akkor is megoldható lenne a közelben -, akkor érdemes elgondolkodni a saját ingatlan vásárlásán. Ilyenkor mindenképpen érdemes számolni, utánajárni a lakáshitelek feltételeinek, de azt sose feledjük, hogy az albérlet fizetése mindig „ablakon kidobott pénz”, és a legtöbb esetben bölcsebb, ha a saját otthonunk törlesztő részleteit fizetjük inkább. Ugyanez sok esetben szintén megállja a helyét, amikor szülőként szeretnénk biztosítani gyermekünk lakhatását, mondjuk az egyetemi évek alatt. Sokszor jóval okosabb döntés inkább venni egy kisebb lakást – és az egyik szobát kiadni -, mintsem öt-hét évig albérletet fizetni. Ez azonban tényleg minden család esetében más és más, és persze nagyon alaposan megfontolandó döntés. Azt viszont nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik megoldás biztosan jobb, ezt mindenkinek magának kell kiszámolnia.