Alapvető iráni ételek

Az iráni látogatás lenyűgöző különféle kulináris élvezeteket kínál. Az ismerős kebab és a grillezett bárány herék között az ételek széles választéka található meg itt: kaviár, savanyúság és füstölt hal északon; szamosa, falafel és forró-savanyú garnélarák délen; tészta, leves és rózsafürdő illatú fagylalt az egész országban.

[wp_ad_camp_1]

Fesenjan (gránátalma dió pörkölt): Ez az ikonikus pörkölt, amely minden perzsa esküvői menü elengedhetetlen része, párosítja a gránátalmát csirkével vagy kacsával. A földimogyorót, a gránátalma pasztát és a hagymát lassan párolják, hogy vastag mártást kapjanak. Időnként sáfrányt és fahéjat adnak hozzá, és talán egy csipet cukrot is, hogy a sav egyensúlyba kerüljön. A Fesenjannak hosszú történelme van. A Perzsa Birodalom ősi rituális fővárosában, Persepolis romjain a régészek már 515-ből származó feliratú kőtáblákat találtak, amelyek felsorolták a korai iráni hozzávalókat. Ide tartoznak a diófélék, a baromfi- és a gránátalmakonzervek, a fesenjan kulcsfontosságú összetevői.

Iráni ételek

Iráni ételek

Bademjan (padlizsán- és paradicsompörkölt). Ebben a pörköltben a kurkuma főtt paradicsomjának csillogó vörös-arany színű van, tetején olaj, ami a perzsa főzésben egy jellemző tulajdonság, amely azt mutatja, hogy a pörkölt elég hosszú ideig főtt, hogy az olajok a felszínre tudjanak jönni. Enyhén savanyú a  paradicsom, citromlé és néha az éretlen szőlőlé miatt, és a padlizsánt először önmagában sütik aranybarnára, majd hagymával, báránnyal és fűszerekkel tálalnak. Baghali Polo (rizs, kapros és fava bab): Az iráni konyhában a rizst egyszerűen vajjal és sáfránnyal szokták elkészíteni. Ez az étel gyógynövényekkel, zöldségekkel, babokkal, diófélékkel, szárított gyümölcsökkel, hússal és még tésztával is elkészíthető, és az étkezés központi elemét képezi.