Alapvető horgász etikett

A horgászat mára igazi népsport lett, hisz hazánkban több mint hétszázezer ember rendelkezik már engedéllyel, ami óriási szám. Szerencsére a fiatalok közt is egyre elterjedtebb, ebben persze nagy szerepe van annak is, hogy ez a szenvedély sok családban generációról generációra száll.

A horgászengedély megszerzése nem különösebben embert próbáló feladat – bár a vizsga miatt még mindig sokan panaszkodnak, hogy egyáltalán miért van rá szükség -, arra tökéletesen megfelelő próbatétel, hogy a legfontosabb szabályokat, tilalmi időket, méretkorlátozásokat alaposan megtanuljuk. Miután kézhez kapjuk a papírokat és beszerezzük a legalapvetőbb felszereléseket, kezdetét veszi egy – sokszor – egész életen át tartó kaland, megtaláljuk a nekünk legkedvesebb tavat és szép lassan egy összetartó közösség részesévé válunk a hobbink által. Míg azonban a vizsgára felkészítés inkább tárgyi tudást ad, addig az alapvető etikettet vagy a saját bőrünkön tapasztaljuk meg, vagy ha szerencsénk van, akkor egy tapasztalt öreg róka útmutatásaiból leshetjük el.

Horgászat

Horgászat

Persze nem kell túlságosan bonyolult dolgokra gondolni, ám a horgász közösségeknek vannak írott – ezeket legtöbbször valami központi helyen megtaláljuk az adott tavon – és íratlan szabályaik. Ez utóbbiak mindenhol ugyanazok és illik ismerni, és betartani őket. Az első és legfontosabb, hogy mindig legyünk tekintettel horgásztársainkra. Ez többek között azt is jelenti, hogy zajongással, hangos zenével, de még beszélgetéssel se zavarjuk meg a körülöttünk sportolókat. Érkezéskor és távozáskor mindig üdvözöljük és köszöntjük a mellettünk horgászókat. Horgászás közben ügyeljünk arra, hogy a környező pecásokat a dobásainkkal ne keresztezzük, ne zavarjuk. Ha azt látjuk, hogy valamelyik sporttársunknak segítségre van szüksége – akár fárasztás, vagy kiemelés közben -, akkor kérés nélkül nyújtsunk segítő jobbot. Ügyeljünk a tisztaságra, ha azt látjuk, hogy valaki előttünk szemetelt, akkor takarítsunk fel, ezzel mutatva példát. Az ellenőrökkel, halőrökkel mindig legyünk tisztelettudóak és együttműködők. Ha ezeket a szabályokat betartjuk, hamar kivívjuk a többi horgász tiszteletét, és idővel mély barátságok szövődnek majd.