ADR oktatás az aktuális változtatásokkal egyetemben

Abban az esetben, ha a sofőr veszélyes anyagokat szállít, akkor úgy nevezett ADR bizonyítványra lesz szüksége. Az ADR egy rövidítés, amely magyarul annyit jelent, hogy „A veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás”.

ADR oktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a sofőr veszélyes anyagokat szállítson, mint például radioaktív anyag vagy robbanóanyag. Ezenkívül akkor is szükség van ADR oktatásra, illetve bizonyítványra, ha az alkalmazott bármilyen olyan munkakört tölt be, amely a veszélyes áru szállítással kapcsolatos. Az oktatást abban az esetben is meg kell tartani, ha mentesség igénybevétele áll fenn. Ezt az ADR 1.3-as fejezete írja elő. A mentesség kapcsán az ADR 1.1.3-as fejezete rendelkezik. Eszerint két esetben van lehetőség a mentesség igénybe vételére. Még pedig akkor, ha az egy szállítóegységben szállított mennyiségből adódóan mentességre kerül sor, illetve a másik eset a korlátozott mennyiségben csomagolt áruk mentessége. A veszélyes áru szállításra vonatkozó mentesség nagyon kedvező, hiszen azt a járművet, amely mentességgel közlekedik, nem szükséges felszereléssel ellátni és narancssárga táblával sem kell megjelölni.

ADR

ADR

Az ADR oktatásnak összesen három részből kell állnia, melyek az általános tájékoztató oktatás, a munkakörre szakosított oktatás, valamint a biztonsági képzés. Az ADR 1.3-as oktatás megtartásának körülményeit nem szabályozza rendelet, ezért elektronikus formában is meg lehet tartani. Nem előírás a tanfolyam rendszerű oktatás, továbbá a hatósági vizsga sem. Az viszont fontos, hogy az oktatást kizárólag olyan veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tarthatja meg, aki hatályos bizonyítvánnyal rendelkezik. Bővebb információk a hiperiontech.hu weboldalon találhatók!