A zsálya előnyei az egészségre

Az emberek világszerte ismerik és szeretik a zsálya erős, egyedi ízét. Ezt a csípős gyógynövényt közönséges zsálya és kerti zsálya elnevezéssel is használják, tudományos neve Salvia officinalis.

A zsálya a mentafélék családjának tagja, erős íze miatt általában kis mennyiségben használják. A család további tagjai közé tartozik az oregánó, a rozmaring, a bazsalikom és a kakukkfű. Ennek a gyógynövénynek a gyógyászati ​​felhasználásának története évszázadokra nyúlik vissza, és a zsálya tele van olyan meglepő jótékony hatásokkal és tápanyagokkal, amelyekre valószínűleg nem is számíthat a fűszertartóban. Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a környezetünkben lévő szabadgyök-molekulákat, amelyek károsíthatják sejtjeinket, és rákot okozhatnak. A zsálya kis mennyiségben tartalmaz antioxidáns A-, C- és E-vitamint. Több mint 160 féle polifenol található benne, ami egy másik növényi eredetű antioxidáns. A zsálya többféle savas vegyületet tartalmaz, amelyek antioxidánsként is működnek. A klorogénsav, a kávésav, a rozmarinsav, az ellagsav és a rutin mind olyan előnyökkel járnak, mint a rák kockázatának csökkentése, a memória javítása és az agyműködés javítása.

Zsálya

Zsálya

Kimutatták, hogy a zsálya antimikrobiális hatással rendelkezik, amely elősegíti a lepedék elpusztítását. Egy zsálya alapú szájvizet használó tanulmány kimutatta, hogy sikeresen elpusztította az üregeket okozó Streptococcus mutans baktériumokat. A szervezet természetesen csökkenti az ösztrogénszintet a menopauza során. Ez a csökkenés olyan mellékhatásokat okoz, mint a hőhullámok, túlzott izzadás, hüvelyszárazság és ingerlékenység. A zsályát hagyományos gyógyszerként használták e tünetek csökkentésére. A zsálya A- és C-vitamint, valamint számos más antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a súlyos egészségügyi állapotok, például a rák kockázatát. Gazdag K-vitaminban is, amely segíti a szervezetet a véralvadásban.