A zöld tea segíthet az elhízás elleni küzdelemben?

Egy közelmúltbeli egereken végzett tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti az elhízás kockázatát és az ahhoz kapcsolódó feltételeket. Úgy tűnik, hogy a zöld tea pozitív hatással van a bélbaktériumokra. Az Egyesült Államokban például az elhízás aránya egyre csak  emelkedik. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ szerint egyes államokban a felnőttek több mint 35 százaléka elhízott.

[wp_ad_camp_1]

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elmagyarázza, hogy világszerte az elhízás prevalenciája 1980 óta majdnem megduplázódott. Számos tényező vesz részt ebben a folyamatos súlynövekedésben. Ennek a látszólag megállíthatatlan trendnek köszönhetően az elhízás kockázatának minimalizálása egyszerű módjainak széles körű hatása lehet. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a zöld tea segíthet az elhízás és a gyulladás elleni küzdelemben; azonban az eredmények ellentmondásosak. Richard Bruno professzor, az új tanulmány vezető szerzője határozottabb válaszokat talált.

Zöld tea elhízás ellen

Zöld tea elhízás ellen

“Az elhízás kezelését eddig vizsgáló tanulmányok eredményei vegyesek voltak. Néhány azt mutatja, hogy a zöld tea támogatja a fogyást, de sok más kutatás nem mutatott hatást, valószínűleg az étrend összetettsége miatt, vagy más életmód tényezők miatt”. A kutatók a hím egereket tanulmányozták és 8 hétig az egerek felét táplálták zöld teával, és a fennmaradó fele elhízást okozó magas zsírtartalmú ételeket fogyasztott. A kutatók a zöld tea kivonatot az egyes csoportok ételeinek felébe keverték. “Ez a tanulmány bizonyítja, hogy a zöld tea ösztönzi a jó bélbaktériumok növekedését, és ez számos olyan előnyhöz vezet, amely jelentősen csökkenti az elhízás kockázatát.” A kutatások azt is kimutatták, hogy a zöld tea-kiegészítőket fogyasztó állatok egészségesebb mikrobiológiai közösséggel rendelkeztek.