A Zika-vírus veszélyei

Minden évben van egy vírus, járvány, betegség, mely rettegésben tartja az egész világot. Ezek az elmúlt években a teljesség igénye nélkül az ebola, a sertés- és a madárinfluenza voltak. A múlt év végére és az idei elejére azonban egy új veszélyforrás fenyegeti a világot, mégpedig a Zika-vírus.

[wp_ad_camp_1]

A Zika-vírust már 1947-ben felfedezték, először Ugandában azonosították. Akkor is, ahogy ma is az egyiptomi és a tigrisszúnyogok voltak a felelősek a betegség terjedéséért. Azóta természetesen a világ sokat változott, a globalizáció már igen nagy méreteket vett, ezáltal pedig az egyes betegségek és azok hordozói is sokkal könnyebben terjednek az egész világban. Ennek köszönhetően mára már sokkal több magas páratartalommal és állóvízzel rendelkező területen megtalálható a Zika-vírust terjesztő szúnyog. A Zika-vírus egyébként a felnőtt populációra nézve nem jár egy túlzottan veszélyes betegséggel. A megfertőzöttek jellemzően influenzaszerű tüneteket tapasztalhatnak úgy, mint a fejfájás, hányás, láz, kiütések, szem és szem mögötti fájdalom, stb. Jellemzően egy hét leforgása alatt bármilyen kezelés nélkül is fel lehet gyógyulni belőle. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha a tüneteket tapasztaljuk, ne forduljunk orvoshoz, hiszen egyéb betegségek kiszűrése is ajánlatos, valamint bár elenyésző számban, de veszélyesebb kimenetelek is előfordulhatnak. A Zika-vírus inkább a várandósokra nézve jelent veszélyforrást. Itt pedig nem a kismamák egészségéről van szó, hanem a magzatokéról, ugyanis a várandósság bármely szakaszában előidézhet vetélést, halva születést és kisfejűséget, mely utóbbi nem kecsegtet hosszú élettel, és különböző súlyosságú értelmi fogyatékosságokkal járhat.

Zika-vírus

Zika-vírus

Mindezek ellenére nincs okunk pánikolni. Elvégre a Zika-vírust terjesztő szúnyogok elszaporodására Magyarországon nincsenek meg a megfelelő körülmények. Ennek ellenére várandósként nem ajánlatos fertőzött területekre utazni, de ezen felül semmiképpen sem kell eltolni a gyermekvállalás kérdését a Zika-vírus veszélyei miatt. A felnőtt népességet tekintve pedig a betegség nem jelent nagyobb veszélyeket, mint egy átlagos influenza. A Zika-vírus ellen még nincs védőoltás, védekezni ellene pedig csak a szúnyogcsípések kerülésével tudunk. És különben is, fél-egy év múlva valószínűleg már egy másik „extra félelmetes” betegség fog tombolni a világban.