A vörösbegy és a férgek

Ez az egyik leggyakoribb látnivaló tavasszal és nyáron az Egyesült Államok nagy részén: az ismerős amerikai vörösbegy (Turdus migratorius) a füves pázsiton vagy a kertben bólogat, fejét lehajtja és gyakran megáll, majd egy hosszú gilisztát húz ki a talajból. Míg a vörösbegyek bogarakat, hernyókat, gyümölcsöket és bogyókat is felfalnak, ikonikus az a látvány, amikor a vörösbegy rángatja a férget.

A közönséges amerikai vörösbegy egy vándorló énekesmadár a rigófélék családjában. Az év nagy részében Észak ű-Amerika nagy területein látható, nyáron nagy számban vándorolnak északra Kanadába és az Egyesült Államok északi részébe, télen pedig nagy számban vándorolnak délre Közép-Amerikába. A vörösbegy étrendje férgekből, csigákból, pókokból és más gerinctelenekből áll, de a gyümölcsök és bogyók a tipikus étrend 60 százalékát teszik ki. A madárnak nagyon éles a látása és a hallása; feje ismerős előre-hátrahajtása, ahogy a madár a földön ugrik, a vörösbegy erőfeszítése, hogy lássa és hallja a férgek vagy bogarak mozgását a föld alatt nagyon jellemző rá. A férgek ideális táplálékok a mindenevő madaraknak, mint például a vörösbegynek és más rigónak. Míg a madarak szinte bármilyen típusú férget megesznek, amit elkaphatnak, a giliszták és a rovarlárvák a leggyakoribb táplálékok a fiatal madarak számára. Egy amerikai vörösbegy egy nap alatt akár 14 láb földigilisztát is megehet, és a férgek táplálékának körülbelül 15 százalékát teszik ki.

Vörösbegy

Vörösbegy

A vörösbegyek és más madarak a legtöbb érzékszervüket használják a férgek keresésekor, bár a különböző fajok – és talán még a különböző madarak is ugyanazon a fajon belül – erősebben támaszkodhatnak egyes érzékszervekre, mint mások. Számos kutatást végeztek különböző madárfajokkal annak meghatározására, hogy képesek -e különböző érzékszervi észlelési módszerekkel lokalizálni a férgeket. A madaraknak kivételes látásuk van, és éles szemük észreveszi a féreg apró végét, amint kibújik a talajból.