A vízben nevelhető szobanövények

Emlékszik arra az izgalomra, amit gyerekkorodban érzett, amikor egy edényben vízbe merített egy sárgarépa tetejét, és néhány nappal később látta, ahogy leveles zöldek emelkednek ki a levágott tetejéről? Sok szobanövény genetikailag úgy van programozva, hogy a nedvességnek kitett növénydarabokból gyökeret hozzon létre. Ez egy túlélési és terjedési adaptáció; olyan, amelyet kihasználva költség nélkül szaporíthatja szobanövény-gyűjteményét.

Az afrikai ibolya vízben történő termesztése levelekből általában jó módszer az anyanövény klónjának megszerzésére, bár néhány többszínű ibolya egyszínű virágokat hoz létre. Válasszon fiatal, egészséges afrikai ibolya leveleket az új növények indításához. Vágja le a levelet körülbelül két hüvelyk szárral, és helyezze a levelet egy keskeny nyakú üvegbe, amely a levelet felfüggesztve és szárazon tartja. A gyökerek kialakulása körülbelül egy hónapig tart. Idővel egy apró palánta képződik, kiegészítve saját koronával. A begónia vastag, zamatos szárai nagyon elnézőek, amikor beleteszik a szárat az edénybe, hogy vízben növekedjenek. Gyakoroljon szívós viaszbegóniákkal, amelyeknek nagyon göcsörtös levélcsomói vannak, amelyek könnyen gyökeret hoznak. Még a díszes rex-begónia és a gumós begónia is megnő a vízben, és csak egyetlen levél szükséges egy teljesen új növény elindításához. Eltarthat néhány hónapig, amíg a gyökerek kialakulnak, és bölcs dolog, ha hetente vizet cserélünk, hogy megakadályozzuk a rothadáshoz vezető baktériumokat.

Afrikai ibolya

Afrikai ibolya

Mivel minden tavasszal olyan sok új coleus fajta jelenik meg a piacon, könnyű egy egész kertet kialakítani ennek a trópusi növénynek a narancssárga, lila és chartreuse levelei köré. Ahogy a coleus növények népszerűsége nőtt, áraik ennek megfelelően emelkedtek, de a coleus növényeket könnyű szaporítani és vízben termeszteni, így létrehozhat egy kolóniát a szép coleus szobanövényekből.