A vitaminhiány tünetei

Tavasszal derül ki legtöbbször, hogy a tél megviselte szervezetünket és vitamintartalékaink kimerültek. A napfény és a vitamindús friss zöldség és gyümölcsök nélkülözése vezet oda, hogy február-márciusra már legyengült immunrendszerrel nézünk szembe a betegségekkel.

[wp_ad_camp_1]

A szakemberek szerint az évszakok sajátosságainak figyelembevételével megelőzhetőek lennének a panaszok, de rohanó világunkban gyakran csak akkor vesszük észre, hogy baj van, amikor már megbetegedtünk. Pedig sokkal egyszerűbb a megelőzés, mint a kezelés. Ez derül ki felmérésekből, melyek egyértelműsítik, az étkezés a nyitja mindennek, legalábbis az egészségvédelem terén. Vitaminokra és ásványi anyagokra mindenkinek szüksége van, kortól és nemtől függetlenül. Az emberi szervezet igényli a folyamatos gondoskodást, és a felelőtlen hozzáállás az egészség megőrzését kockáztatja. Egy okos ember azt mondta: „A testünk nem szemetes láda, amibe mindent bele lehet dobálni.” A véleménnyel egyetértve kifejthető az álláspont, miszerint a szervezet kiegyensúlyozottságban nagy szerepet játszanak a vitaminok. Ha nem megfelelő mennyiségben vannak jelen, akkor avitaminózis lép fel, ami különféle panaszokat okoz. Enyhébb formái – gyenge fejfájás, fáradékonyság, rosszkedv – még csak figyelmeztetnek, de súlyosabb tüneteket is produkálhat egy-egy fontos vitamin hiánya. Mivel az egészségvédelem a tudatos táplálkozásnál kezdődik, oda kell figyelni az étrendre.

Vitaminhiány

Vitaminhiány

Vitaminhiány esetén légzési nehézségek jelentkezhetnek, tovább szív- és érrendszeri zavarok támadhatnak. A depresszió kialakulását is nagymértékben segíti az avitaminózis. A D- és a B-vitaminok az idegrendszerre is hatnak, hiányuk a kedélyállapot romlását és az ideget védő tok gyengülését idézheti elő. Ma már számtalan hasznos információ áll rendelkezésre a vitaminok hatása kapcsán, könnyen megtudható, mely vitamin mire való. Normális étkezés folytatásánál csak arra kell figyelni, az életkörülményeknek megfelelően legyen biztosítva a szükséges mennyiség a fontos tápanyagokból. Főleg stresszes környezetben szükséges a vitaminok rendszeres biztosítása.