A világ legveszélyesebb kígyója

A világon az egyik legveszélyesebb kígyó kétségtelenül a kispikkelyű tajpán, ami Ausztráliában őshonos, és ahhoz képest, hogy neki van a legerősebb mérge, rejtőzködő életmódot él, és inkább csak akkor támad, amikor fenyegetve érzi magát. A kígyó átlagos hossza 1,8 m, de elérheti akár a 2,5 m hosszúságot is.

[wp_ad_camp_1]

A kígyó élőhelye a dél-ausztráliai Queensland területén van, a fekete földes síkságon. Itt kihasználja a mély repedéseket, vagy hajszálrepedéseket, amik a száraz talajban alakultak ki, ahhoz, hogy elkerülje a ragadozókat a perzselő hőségben. Kizárólag kisemlősökkel, főleg őshonos patkányokkal táplálkozik. A prédára gyors és pontot csapásokat mér, befecskendezve mérgét mélyen a rágcsálóba. A populációjuk a kedvenc prédájuk elérhetőségétől függ. Például ha egy évben jól élnek a patkányok, azután a kígyók száma is nemsoká növekedni fog. A kígyó mérge taipoxinból, neurotixinok kompex keverékéből, prokoagulánsokból, és mikotoxinokból áll, amik megbénítják az izmokat, gátolják a légzést, vérzést okoz a szövetekben, valamint károsítja az izmokat.

Kispikkelyű tajpán

Kispikkelyű tajpán

Az elsősegély a kispikkelyű tajpán marás esetén is ugyanaz, mint a többi kígyómaráskor, vagyis tegye mozgásképtelenné a mérget a harapás helyén, egészen addig, amíg az orvosi kezelésre vár. Ez a kígyómarás elsősegély más néven a nyomás imobilizáló kötés technika, használható a méreg-befecskendezések más formáira is. 2012-ben egy ausztráliai férfi belehalt a kispikkelyű tajpán harapásába. Az 57 éves férfi akkor tűnt el, amikor a távvezetékeket ellenőrizte. A férfimunka közben szakadt el a kollégáitól a sűrű bozótban, és nem válaszolt a hívásokra. A boncolás megállapította, hogy a halál oka egyértelműen a kispikkelyű kígyó harapása volt. Ez a kígyófajta a legveszélyesebb állatok közé tartozik világszerte, így okosabb inkább messzire elkerülni azt.