A világ legszebb esőerdői

Nem csak a „Föld tüdejeként” tartjuk számon az esőerdőket, hanem olyan varázslatos atmoszférával rendelkező helyekként is, melyeket egyre többen keresnek fel akár turisztikai céllal is. A legnagyobb erdős terület az Amazonas-medencében található, Dél-Amerikában. Nevét talán nem meglepő módon, az ott kanyargó Amazonas folyóról kapta, s hihetetlen izgalmas élővilággal rendelkezik.

[wp_ad_camp_1]

Területén nagyon sok olyan növény-, és állatfaj él, melyeket még fel sem fedeztek a kutatók. Főként orchideák, kaktuszfélék, pálmák, fügefajok és a híres kaucsukfa találhatóak meg itt, de közel 2000 fajta madár, jaguárok, tatuk, vaddisznók és papagájok is színesítik állatvilágát. A második helyet méret terén a Kongó-medencei őserdő foglalja el, amely Közép-Afrikában van. Több száz vízgyűjtővel, hatalmas hegyekkel övezve, ötven méteres magasságú fákkal páratlan látványt nyújt. Állatvilágára egyrészt a hegyi gorillák, az elefántok és a csimpánzok jellemzőek. Bár nem esőerdő, de látványában mindenképpen páratlan élményt nyújt a Sagano-i bambuszerdő, amely Kyoto-tól néhány kilométerre található. Mindössze 16 négyzetkilométeres területén hatalmas bambuszfák között tekereg az út, mely éjszaka igazán különleges, és kissé félelmetes élménnyel ajándékozza meg a látogatókat.

Esőerdő

Esőerdő

A Föld erdőinek körülbelül egyharmadát teszik ki az esőerdők. Általában rendszeres területükön az esőzés, és évszakokról gyakorlatilag nem beszélhetünk, hiszen az időjárás egész évben szinte állandó. A magas páratartalom miatt nem egyszerű az ott tartózkodás, de az emberi szervezet sokszor a legszélsőségesebb körülményekhez is alkalmazkodni tud. Az esőerdők szerepe rendkívül fontos, hiszen hatalmas kiterjedésükkel csökkentik a légkör szén-dioxid szintjét, és a port is megkötik a levelek.