A világ legmagasabb hegye és amit tudni érdemes róla

A világ legmagasabb hegyéről és hegycsúcsáról már általános iskolában is tanulunk. Az igazán vakmerő hegymászók nagy álma, hogy egy nap feljussanak a hegyre és a világ csúcsán álljanak. Nem titok, hogy a Mount Everestről van szó, mely tibeti nyelven Csomolugma, melynek jelentése a Föld istenasszonya.

A világ legmagasabb hegye, amely a hegymászók számára olyan, mint egy sportoló számára az olimpia. A Mount Everest Nepál és Tibet határán emelkedik. 8848 méretes magasságával a világ legmagasabb hegycsúcsa, azonban a legújabb mérések szerint 8850 méter magas. A hegymászók körében nagy népszerűségnek örvend, a csúcs meghódításával évente több, mint ezer fő próbálkozik. A Mount Everest megmászásával már az 1920-as évek óta próbálkoznak a hegymászók, azonban a nagy áttörés, a csúcshódítás csak 1953-ban következett be. A brit expedíció szervezésében a csúcs első megmászása az új-zélandi Sir Edmund Hillary és a nepáli serpa Tenzing Norgay nevéhez fűződik. Aki arra vállalkozik, hogy megmássza a Mount Everestet, annak több úton is van erre lehetősége.

Mount Everest

Mount Everest

A két legnépszerűbb út az északi és a déli normál út. Az alaptábort viszonylag egyszerű megközelíteni, hiszen már aszfaltút vezet fel 5180 méterre. Az alaptáborból egy hosszabb gyaloglást követően lehet elérni a hegy lábát. Emiatt egy előretolt alaptábor is van 6500 méteren. Ez a kezdete a magashegyi táborláncnak. Az egyes tábor hétezer méteren, a kettes hétezer ötszáz méteren, míg a hármas utca nyolcezerháromszáz méteren található. A hármas tábor felett a három igazán nehéz sziklafelszökésen kell felmászni, melyek az első, második és harmadik lépcső. A mászást a fix kötelek könnyítik meg, ettől függetlenül nincs könnyű dolga annak, aki eljut eddig. Aki a világ legmagasabb hegyét szeretné meghódítani, annak mindenképp javasoljuk, hogy a megfelelő utasbiztosítást kösse meg!