A világ legfinomabb sajtjai

A sajtok szerelmesei számára minden falat a nemes érlelésű tejtermékekből maga az élvezet. A Cheddar, Manchego, a Roquefort az elsők a sorban, nevük hallatán mindenki elégedetten bólogat. A Gruyère, a Stilton, a Gorgonzola csak hogy további példáját említsük a minőségnek, szintén fontos részét képezik étkezési kultúránknak.

[wp_ad_camp_1]

A közismert sajtokat érlelésük, elkészítési módjuk különbözteti meg. Az eltérő éghajlatról származó darabok tehén- vagy juhtejből készülnek, születésük körülményeik döntően befolyásolják megítélésüket. Egyes sajtokat évekig érlelnek, hűvös, száraz helyen, másokat, fűszerekkel ízesítenek. A színük, az állaguk könnyen felismerhetővé tesz egyes fajtákat, ez segít a minőség felismerésében. Az eredeti gyártmányok sokkal finomabbak, mint az utánzatok, mert tartalmazzák azt a pluszt, ami kiemeli őket a tömegből. Lágy és pikáns ízek egyaránt megtalálhatóak a boltokban, csupán azt kell eldönteni, mire vágyunk.

Sajtok

Sajtok

Talán nem meglepő, a világhírű parmezán az egyik legkedveltebb sajt. A hagyományos módszerekkel előállított ínyencség könnyen belopja magát a szívbe. Gazdag ízvilággal rendelkezve, érdemes kipróbálni különféle főételekben.  Az enyhe sós aroma, kissé széteső állaga jellegzetessé teszi. Hűtőben sokáig eltartható, nem romlik meg könnyen. A fogyasztók körében az utóbbi évek felkapott terméke a Halloumi. Mivel grillezésre alkalmas, természetesen hamar a szabadtéri programok kedvelt ételfélesége lett. Ciprusról származik, erős és ruganyos, ennek köszönhetően megfelel a főzésekhez, ahogy a Provolone is. Több sajt sima és füstölt változatban is kapható, ajánlott mindkettőt megkóstolni. A sajtok felismeréséhez nem elegendő a tapasztalat, maximálisan kifinomult érzék kell a minőség felismerésében.