A világ legdrágább kávéi

A kávézás élvezete több mint ezeréves múltra tekint vissza. A fekete ital szürcsölése közben az ízlelőbimbóinkat, az orrunkat és a gyomrunkat érő kellemes érzések keverednek a lélek és a szellem gyönyörével, amely a koffein élénkítő hatásának tudható be.

[wp_ad_camp_1]

A világ két legdrágább kávéja, a Kopi Luwak és a Black Ivory kávé. mindkettő nagyon különleges eljárással készül. aki a Kopí Luwak kávét megkóstolja, esküdni fog rá, hogy ez a legfinomabb kávé a világon. Egy kiló ebből a kávéból 300.000 forint körüli összegbe kerül, főként Japánban és Amerikában fogyasztják szívesen. A kávé „gyártása” nagyon extrém, mivel a maláj cibetmacska, segítségével történik. Az állat, ami az indonéz szigetvilágban honos, kávébabbal táplálkozik, megemészteni azonban nem tudja, így a kávébab áthaladva az állat emésztőrendszerén egyfajta erjedésen megy keresztül, fermentálódik, kivonja a fehérjét a kávébab héjából majd az állat ürülékével távoznak. Valószínűleg ennek köszönheti különleges aromás ízvilágát. A kávébabot az állat ürülékéből összegyűjtik és a hagyományos eljárással pörkölik.

Black Ivory kávé

Black Ivory kávé

A Kopi Luwakot egyre inkább háttérbe szorítja a luxuskávék piacán a Black Ivory kávé. Az alapanyag itt is rendkívül különleges, a Tájföldön élő menhelyi elefántok emésztőrendszerét hívják segítségül a kávészemek előkészítésére. Másfél nap alatt átér az állat emésztőszervein az elfogyasztott kávébab, ez alatt az elefánt gyomorsava a kávébabban lévő proteint – amit a kávé kesernyés ízét okozza – lebontva simább, kevésbé keserű ital állítható elő. Mivel az elefánt sok cukornádat, gyümölcsöt fogyaszt a kávébab mellett ezért egy semmi másra nem hasonlító gyümölcsös aromát is kap az így előállított ital, aminek kilójáért akár 600.000 forintnyi összeget is elkérhetnek. Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak ezeket a luxuskávékat, de van, aki ingyen se kóstolná meg.