A világ húsevő madárfajtái

A „húsevő” olyan étrendet ír le, amely elsősorban, de nem mindig kizárólag húsból áll. Az élelmiszer vagy zsákmány jellemzően emlősöket, madarakat, rovarokat, kétéltűeket, halakat vagy hüllőket tartalmaz, és vadászat útján nyerhető.

Az olyan ragadozó madarak, mint a sólymok, a sasok, a keselyűk és a baglyok ismert húsevő madarak, de sok más madártípus is tisztességes mennyiségű húst fogyaszt, és húsevők közé sorolható. Míg a húsevő kifejezés bármilyen általános húsétrendre utal, azoknak a specifikusabb változatoknak, amelyekben a ragadozó csak egy bizonyos típusú húst fogyaszt, speciálisabb kifejezések vannak, többek között: Piscivorous: Halfogyasztó-Pingvinek, gémek, kócsagok; rovarevők, például fecskék, Avivorous: vándorsólyom stb. A madarak ritkán esznek csak egyféle húst, és sokan azt választják, ami a legkényelmesebb vagy legkönnyebben kifogható zsákmány. Ha azonban a madár étrendje többféle táplálékot tartalmaz, helyénvaló a madarat az általa preferált ételfaj által említeni.

Húsevő madár

Húsevő madár

 

A húsevő madarak vadászhatnak a zsákmányra a földön, vagy kifoghatják a zsákmányt a levegőben. A különböző ragadozó madaraknak különböző vadászati ​​technikáik vannak, mint például: lassan repülnek és éles látásukkal keresik a zsákmányt, kellően távol maradnak a potenciális áldozatoktól, amíg meredek leszállásra nem készülnek. Csendesen ácsorognak és mozdulatlanul maradnak, várva a megfelelő zsákmány közeledtét, mielőtt a magasból a zsákmányra ereszkedne, vagy lecsapna, hogy elkapjon egy falatot. Illat vagy hang segítségével keresik meg a rejtett vagy nehezen látható zsákmányt, majd a gyors rajtaütés előtt fokozatosan magukhoz akarják csábítani a csalit, majd lassan de biztosan ráharapnak a kívánt zsákmányra, azután továbbmennek új áldozatokat keresni.