A világ első iPhone-ja

Az iPhone az első okostelefon, amelyet az Apple Inc. tervezett és forgalmazott. Évek óta zajló pletykák és spekulációk után hivatalosan 2007. január 9-én jelentették be, majd később az Egyesült Államokban jelent meg 2007. június 29-én.

[wp_ad_camp_1]

Négy sávos GSM-cellás kapcsolatot létesített, GPRS és EDGE támogatással az adatátvitelhez. Az iPhone fejlesztése 2005-re nyúlik vissza, amikor Steve Jobs, az Apple volt vezérigazgatója fogalmazta meg az ötletet. A terv a következő 2 évben teljesen kibővült titokban, mielőtt 2007. első negyedévében bejelentették volna a nyilvánosság előtt. Noha az iPhone számos szempontját elavulttá teszik a jelenlegi szabványok, a készüléket prototípusnak tekintik a jelenlegi mobiltelefonok esetében, mivel a legtöbb telefonon megjelenő fizikai billentyűzetet érintőképernyős felhasználói felületre cserélték. Utódját, az iPhone 3G-t, 2008 júniusában jelentették be. Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója 2005-ben elképzelte érintőképernyő használatát, oly módon, hogy közvetlenül beírhatja a szöveget kijelzőre, ahelyett, hogy egy olyan ceruzát használna, amely a korban meglévő technológiában volt általános.

Apple iPhone

Apple iPhone

Úgy döntött, hogy az eszközhöz többérintéses érintőképernyőre lenne szükség, egy nagyon új és fejlett technológiára abban az időben. Ez elősegítette a fizikai billentyűzet és egér eltávolítását, ugyanúgy, mint a táblagépnél. Jobs az Apple mérnökeinek egy csoportját toborozta 9ssze az ötlet mellékprojektként való vizsgálatához. Amikor Jobs áttekintette a prototípust és annak felhasználói felületét, látta, hogy a koncepciót mobiltelefonra alakíthatja. Az egész erőfeszítést Project Purple 2-nek hívták, és 2005-ben kezdődött. Hat héttel az iPhone megjelenése előtt a műanyag képernyőt üvegre cserélték, miután Jobs felháborodott, hogy a prototípus képernyőjét, amelyet a zsebében hordott, megkarcolták a kulcsai.