A videojáték függőségről

2019 óta az Egészségügyi Világszervezet, a WHO betegséggé nyilvánította a videojáték-függőséget, ami leginkább a szerencsejáték-függőséghez hasonlítható. A videojáték előtt töltött túlzott időtöltés nagyban befolyásolja az egészséges családi életet. A leginkább veszélyeztetett korosztály a gyerekek és a fiatal felnőttek, akik nem képesek felismerni, hogy szenvedélyük mikor válik problémássá.

[wp_ad_camp_1]

A WHO adatai szerint több milliárd ember játszik videojátékokkal, akiknek 3-4%-a tekinthető függőnek. Több oka lehet a videojáték függőség kialakulásának: menekülés a valóság problémái elől, a versengés, illetve a megszokás unalom. Nem mindenki lesz függő, aki sokat játszik, a hangsúly azon van, mennyire képes szabályozni azt, hogy mennyit ül a gép előtt és a játék mennyire szabályozza mindennapjait. A videojáték függőség tünetei (ha legalább egy éven keresztül fennállnak): a játék komoly distresszt okoz a játékosnak, a függőség gátolja a mindennapi tevékenységek elvégzésében, már nem kötik le a korábban kedvelt szabadidős tevékenységek. A játékos elveszíti az uralmat, nem képes szabályozni, hogy mikor és mennyit játszik, amit akkor is folytat, ha maga is érzi káros hatásait.

Videojáték függőség

Videojáték függőség

A függő minden gondolata csak a játék körül forog, nem érdekli semmi más és csak erről tud beszélni. A videojátékokat úgy tervezik meg, hogy erősen addiktívak legyenek, mégis a játékos személyiségén, pszichológiai sérülékenységén sok minden múlik. Ha az ember időnként szeret kilépni a mindennapokból, az nem probléma, a gond ott adódik, amikor valaki a problémák megoldása helyett elviseli őket a játék segítségével. A versengés szempontjából az olyan emberek, nehezen szereznek az életben sikerélményeket, fogékonyabbak lesznek arra, hogy ezeket a játékban éljék át és az életben nem küzdenek meg a céljaikért.