A Vegán konyha sajátosságai

A húsmentes táplálkozás talán sohasem volt annyira népszerű, mint napjainkban. A Vegánizmus a vegetarianizmus egyik fajtája, amelynek követői nemcsak a húsoktól, hanem mindenféle állati eredetű tápláléktól tartózkodnak, és semmilyen állatszőrből, bőrből, gyapjúból, selyemből készült ruhát sem hordanak.

[wp_ad_camp_1]

Bár csak 1944-ben alakult meg az első Vegán társaság, kizárólag növényi eredetű táplálékon lényegesen régebb óta élnek emberek. Ennek számos társadalomtörténeti oka van: évszázadokon keresztül nagyon kevés vagy egyáltalán nem jutott hús a szegények asztalára, az erdőn-mezőn talált hozzávalókból főztek. A szigorú Vegán életmódot követők nem fogyasztanak tojást, sajtot, mézet sem, semmi olyat, aminek bármi köze van az állatokhoz. Vannak, akik etikai, környezetvédelmi vagy egészségügyi megfontolásból- tojás- illetve tejallergiájuk miatt hagyják el az állati eredetű táplálékot. Az állati zsírok elhagyása, a rostban gazdag táplálkozás csökkenti az elhízás veszélyét, hatékony a daganatos betegségek a szív- és érrendszeri problémák, megelőzésében és leküzdésében.

Vegán konyha

Vegán konyha

Ma már világszerte sok Vegán étterem létezik, és az interneten is fellelhetünk változatos recepteket. Bár ritkán gondolunk rá, de a zöldségraguleves, a paradicsomos káposzta, vagy a ratatouille is mind Vegán fogások. A Vegán konyha alapanyagai a zöldségek, gyümölcsök, gombák, gabonák és hüvelyesek diófélék, ezekből igen változatos saláták is készíthetők. A tejes összetevők nélkül, önmagukkal sűrített, zab-, kókusz- vagy szójatejjel ízesített zöldséglevesek is ízletes fogások lehetnek. Gyors, kiadós étel a grillezett zöldség is. A megrögzött húsevők is beilleszthetnek étrendjükbe havonta egy-két napot, ami egészséges volta és a méregtelenítés mellett a fogyáshoz is hozzásegíthet minket.