A vas, mint az oxigénellátás nélkülözhetetlen eleme

Sok vitamint és nyomelemet kellene naponta fogyasztanunk ahhoz, hogy eleget tegyünk szervezetünk elvárásainak, ám van pár dolog amire különösen érdemes odafigyelni. Az egész emberi szervezet csupán csak 4-5 gramm vasat tartalmaz, viszont a vas kiemelkedő fontosságú a testfunkciók fenntartásához. Naponta legalább milligramm vasat kell egy embernek elfogyasztania ahhoz, hogy teljesen egészséges maradjon.

[wp_ad_camp_1]

A vas egyik legfontosabb szerepe, hogy a hemoglobin építőelemeként szolgáljon, ami az oxigénszállításért felelős az emberi szervezetben, valamint a mioglobin izomfehérje és még megannyi enzimek is szüksége van a vasra. A vas főként a májban, a csontvelőben, továbbá a lépben tárolódik.

A vashiánnyal nem érdemes játszani, hisze nem csak egy-két negatívumokhoz vezethet, de akár komoly betegségekhez is, melynek okai sokfélék lehetnek. A vashiányért felelős lehet a helytelen táplálkozás, daganatok jelenléte, erős vérzések, anyagcserezavarok. A testben minden szervnek elegendő oxigénellátásra van szüksége, ami csak a vas segítségével lehetséges, ebből adódóan is a vashiánynak komoly hatásai vannak.

Vas és oxigén

Vas és oxigén

A vashiány több tünettel is járhat, mint például a tartós fáradtság, a teljesítmény-gyengeség, felrepedt szájszegletek, a nyelvben tapasztalt égő érzés vagy akár a gyakori fejfájás. A körmökön fellépő kis fehér foltok szintén jelenthetik a vashiányt. Legtöbb esetben szerencsére természetes eredetű vaskészítményekkel egyszerűen megszüntethetjük a gondot.

Az elsődleges vasforrás a hús, a máj és más belsőségek, a zöld zöldségfélék, mint a brokkoli vagy a fejes saláta, a diófélék és hüvelyesek, valamint a piros gyümölcsök szintén vasforrásként szolgálnak, ám fontos tudni, hogy megfelelő C-vitamin mennyiség nélkül a szervezet nem képes a kapott vasat feldolgozni.