A varázslatos zöld tea

Nálunk ugyan hatalmas divatja van a kávézásnak, hisz legtöbben egy forró feketével indítjuk a reggelt, egy csésze eszpresszóval pörgetjük fel magunkat a munkában délután, de meghitt beszélgetések mellé is tökéletesen passzol a nap szinte bármely szakában. Ez azonban közel sem jellemző a világ minden részére, nagyon sok helyütt ugyanis a tea tölti be ezt a szerepet.

Nem is kell túl messzire mennünk, hisz például az angolok híresen nagy fogyasztók – és szintén híresen pocsék a kávéjuk -. A tea pedig jó dolog, sőt, nem csak finom, de bizony egészséges is. Ha pedig a tea és az egészség kerül egymás mellé a mondatban, akkor egy picit félre kell tennünk a hagyományosabbnak mondható fekete teát és a zöldről ejteni néhány szót, hisz az annyi pozitív élettani hatással bír, hogy szinte vétek nem napi szinten fogyasztani. Az italban található különböző vegyület gátolják a plakkok képződését az agyban, így egyes kutatások szerint fogyasztása jótékony hatással van mind az Alzhiemer-, mind a Parkinson-kór megelőzésére. Összetevői azonban a szájüregben is kifejtik áldásos tevékenységüket, méghozzá úgy, hogy elpusztítják az ott található baktériumok nagy részét, megelőzve ezzel rengeteg problémát, mint például az ínygyulladást, vagy a fogszuvasodást.

Zöld tea

Zöld tea

Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor teánkat adalékoktól mentesen fogyasztjuk (azaz semmilyen édesítőszert nem teszünk bele), hisz gyógyhatásai így érvényesülnek igazán, és annak, hogy gyorsítja anyagcserénket, úgy van igazán értelme, ha nem viszünk be cukor, illetve méz formájában plusz szénhidrátot szervezetünkbe. Amellett, hogy csökkenti koleszterin szintünket,  a zöld tea antioxidáns tartalma csökkenti a hajhullást, sőt, erősíti is a hajhagymákat, férfiak számára tehát fokozottan ajánlott egy-egy csészével inni minden nap.