A varázslatos Lisszabon

Lisszabon európai úti célként érthető módon nagyon nagy divatban van az elmúlt években. .A mintás macskakövek, a csempével burkolt és színesre  festett épületek, valamint a költőket és fotósokat egyaránt inspiráló fényjátékok miatt Lisszabon szemet gyönyörködtető célpontja a turistáknak.

Hét mesébe illő dombja messziről hívogatja az idelátogatókat, hisz bármelyik tetejéről megcsodálhatjuk e varázslatos település vörös háztetőit. Ez az örökké lüktető, dinamikus város a finom éttermektől kezdve a lenyűgöző hosteleken és szállodákon át a magával ragadó építészetig mindent kínál, amire egy világjáró vágyhat. Az ősi városrészek – ahol a felsőbb emeletek ablakaiból a frissen kiteregetett ruha lobog -, az utcai szardínia sütők, és a hagyományos fado zene kísérteties hangjai mellett a modern építészet és a kiváló városi művészet is megtalálható itt lépten-nyomon.A virágzó éjszakai élet visszahódította a Cais do Sodré egykori vöröslámpás negyedét, amit ma Rózsaszín utcaként ismerhet a nagyközönség és e környék bizony sötétedés után is uralja a Bairro Altót.

Lisszabon

Lisszabon

Néhány hagyományos piacot átalakítottak, és a friss termékek árusítása mellett nyüzsgő élelmiszer-csarnokok csábítják a helyieket és a látogatókat portugál és nemzetközi finomságokkal. A világszínvonalú múzeumok és művészeti galériák, mint például a Berardo Múzeum, a Gulbenkian Múzeum és a Nemzeti Ókori Művészeti Múzeum a világ minden tájáról származó kincseket rejtenek. A Portugál főváros mediterrán éghajlata kora tavasztól késő őszig csábítja a látogatókat, nem csupán Európából, de a tengeren túlról is. Nem csoda, hisz félmillió lakosa ellenére megőrizte kisvárosi, családias hangulatát, aki idelátogat, úgy érzi majd, hogy haza érkezett. Budapestről Lisszabon autóval legalább két napos túra, ám repülővel kevesebb, mint 4 óra alatt ott lehetünk és bizony legalább egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni ebbe a gyönyörű városba.