A vaníliabab orchidea növényprofilja

A vaníliabab orchideát (Vanilla plantifolia) gyakran egyszerűen „vaníliának” nevezik, mivel ennek a növénynek a maghüvelyei a desszertekben és italokban széles körben használt természetes vanília aroma forrása. Bár kihívást jelent ezt a növényt virágzásra bírni, és magokat termelni, amelyekből vaníliát szüretelnek, a fényes zöld virág önmagában is vonzó növény.

Mint sok orchidea, a vaníliabab orchidea trópusi faj, amelynek virágzása magas hőmérsékletet és páratartalmat igényel. Őshonos környezetében ez az orchidea egy epifita, amely egy gazdafán él anélkül, hogy tápanyagot nyerne belőle. A virág cikcakkban kapaszkodik fel a fák tetejére, hosszú, zamatos, lándzsa alakú leveleket mutatva. Minden virágzó ág egy-két tucat krémes virágot hoz, összesen több száz virágot a csúcsszezonban. A vanília orchideát szobanövényként termesztik a komoly rajongók, akik képesek megbirkózni a gondosan ellenőrzött körülményeket igénylő növény magas igényeivel, és a magok előállításához kézzel kell beporozni őket. A vanília orchideát nem könnyű termeszteni kezdőknek. Előnyös az orchideatermesztéssel kapcsolatos korábbi siker. Az üvegház is nagyon kívánatos, különösen a kertészek számára, akik nem élnek fagymentes éghajlaton.

Vaníliabab

Vaníliabab

A vanília orchidea, mint a legtöbb orchidea, fényes, szűrt árnyékban és magas páratartalom mellett nő a legjobban. Gondoljunk csak a vanília orchidea őshonos élőhelyére; meg kell ismételnie ezt a környezetet, valamint lehetőség szerint a hőmérséklet-szabályozás és a kényeztető ködök és az öntözés kombinációját kell használnia. Őshonos élőhelyén egy érett vanília orchidea 75-100 láb hosszúságúra nőhet. Üvegházi körülmények között azonban a növényt 8-10 méteren kezelheti. Ha a növényt oldalra, nem pedig függőlegesen termeszti, lehetővé teszi, hogy több virágot neveljen kisebb helyen. Ne törődjön díszes rácsozással; az egyszerű faszerkezet erősebb, és hamarosan eltakarja majd a növény.