A tulipán, mint jelkép

A tulipán egy nagyon régi virág, amely a magyar kultúrában nagyon sok jelképet hordozz magában. A tulipánt a szerelem és a termékenység virágjának is nevezik.

[wp_ad_camp_1]

A szív formájának köszönhetően a lángoló szerelem és szenvedély kifejezésének jelképei is egyben. Ám, ha kicsit jobban visszanézünk a múltba, akkor megtudhatjuk, hogy mi mindent kötöttek még ehhez a csodás tavaszi virághoz. A legtöbben nem tulajdonítanak különösebb tekintélyt ennek a kis növénynek. Ám nagyon kalandos kis útja volt még megérkezett a magyar néphez. Ugyanis a hagymáját nem a hollandoktól örököltük, hanem az őseink Ázsiából hozták be magukkal. A turáni népek ábrázolásaiban már több ezer ével ezelőtt is megtalálható a tulipán. Egy ősi magyar jelképről beszélhetünk, melyek már a sziklarajzokon is megtalálható volt. Sokszor találkozhatunk olyan rajzokkal és jelképekkel, ahol a női nemi szervet ábrázolják ezzel a virággal. Ám ezen kívül megfigyelhető még bútorokon, munkaeszközökön, sulykolókon, edényeken, háztartási eszközökön, fejfákon, illetve nem utolsó sorban még ruhákon is.

Tulipán

Tulipán

Ám attól függetlenül, hogy más-más helyeken figyelhető meg, a jelentése mindig ugyan az. A tulipán különböző módosulatai a nőt ábrázolja a kislány korától egészen az öregségig, majd a halálig. A tulipán mint szimbólum nagyon gyakran szívvel együtt van ábrázolva. A tulipánról elmondhatjuk, hogy az egyik legősibb szimbólum. Ám a jelentése sokkal többet hordozz magában, mint a mai korban legtöbben állítják. Ugyanis megtalálható benne a Nap, a Föld, az erő, az élet születése, a megújulás és az Isteni örök körforgás. Ennek tudatában a jövőre nézve már sokkal szívesebben ajándékozhatunk tulipánt minden kedves ismerősünk számára. Hiszen egy igazán nemes és értékes, nem utolsó sorban gyönyörű virágról beszélhetünk.