A tizennegyedik dalai láma

A dalai láma a tibeti buddhizmus legmagasabb rangú tanítója, egyben Tibet vallási vezetője, államfője. A dalai láma szó jelentése: „a bölcsesség tengere”. Az egymást követő dalai lámák öröklési vonala 1391-ig nyúlik vissza.

[wp_ad_camp_1]

A dalai láma az előző dalai lámától „ihletve” kapja a rangját. Mikor érzi, hogy élete vége közeleg, kinyilatkoztatja, hogy milyen formában és kiben fog újjászületni. Ezzel lemond a végső üdvösségről annak érdekében, hogy továbbra is az emberiség szolgálatában álljon. Az uralkodó halála után a tibeti buddhista papok felkutatják a gyermeket, aki az elhunyt reinkarnációja és ő megkapja a dalai láma címet. Jelenleg a tizennegyedik láma, Tendzin Gyako a dalai láma, aki 1950 óta, 15 éves korától áll a vallás élén. A dalai láma 1959-ig Tibet fővárosából, Lhászából igazgatta az országot, Tibet kínai megszállását követően Indiába kellett menekülnie. A dalai láma azóta Dheremszalában él, ahol megalapították a Központi Tibeti Adminisztrációt – a száműzött tibeti kormányt.

Tendzin Gyako dalai láma

Tendzin Gyako dalai láma

Tendzyn Gyako ötödik gyerekként született egy tizenhat gyerekes családba, mindössze kétéves volt, amikor elismerték az előző dalai láma újjászületéseként. Hatéves korától kolostorban tanult többek között tibeti művészetet és kultúrát, orvoslást és buddhista filozófiát. Tizenöt éves korában, egy hónappal a kínai megszállás után lépett trónra, ezzel Tibet legfontosabb vallási vezetőjévé és politikai uralkodójává vált. 1959-ben, egy sikertelen felkelési kísérlet után menekült el és kapott menedéket az akkori indiai miniszterelnöktől. Világszerte híres előadó, karizmatikus egyéniség, 1989-ben Nobel-békedíjat kapott munkája elismeréseként. Ő az első dalai láma, aki nyugatra utazott, hogy hirdesse a buddhista tanokat. Világszerte tüntetik ki egyetemek és nemzetközi szervezetek elismerő díjakkal.